Több százezer munkahelyet mentettek meg a gazdaságvédelmi intézkedések

Téma: 

A kormány intézkedéseinek köszönhetően több mint 260 ezer ember munkahelye maradhatott meg a koronavírus-járványban – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán az M1-en.

Bodó Sándor a legfrissebb munkanélküliségi adatokat elemezve elmondta, mintegy 100 ezer ember veszítette el a munkáját a koronavírus-járvány miatt, így a 4,5 milliót meghaladó foglakoztatás mintegy 4,4 millióra esett vissza Magyarországon.

MTI Fotó Máthé Zoltán

 

Ezeket a nehézségeket nyilván nagyon nehezen élte meg a magyar gazdaság és nagyon komoly szakmai intézkedéseket kellett tennünk” – hangsúlyozta, hozzátéve, a munkahelyvédelmi bértámogatások 200 ezer embernek segítettek, a munkahelyteremtő bértámogatás több mint 40 ezernek, és a kutatás-fejlesztés területén dolgozó mérnökök közül is körülbelül 20 ezer embernek nyújtottak támogatást.

Bodó Sándor úgy értékelte, a pandémiás időszakot viszonylag sikeresen leküzdötték, és most az a feladat, hogy további intézkedésekkel segítsék azokat, akik vissza akarnak térni a munkaerőpiacra.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölte, az április–júniusi három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 214 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,6 százalékos volt. A koronavírus-járvány gazdasági következményei a vizsgált időszakot teljes egészében érintették, így hatásai a közölt munkanélküliségi adatokban megjelennek. Júniusban az előző hónaphoz viszonyítva mintegy 25 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Máthé Zoltán

Kapcsolódó cikkeink

37 ezer új munkahelyet teremtenének

Az eddig beérkezett 1800 projektkezdeményezés keretében 37000 új munkahelyet teremtenének 500 milliárd forintból – jelentette be a Megyeházán, szerda délután tartott sajtótájékoztatón dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

Illusztráció. (MTI/AP/Olasz haditengerészet)

A Nagy-Britanniát Franciaországtól elválasztó La Manche-csatornából mentettek ki 19 migránst, akik felfújható csónakkal próbálták elérni a brit partokat.

MTI-fotó: Soós Lajos

Legújabb, 5,1 milliárd forint értékű beruházása keretében 681 új munkahelyet hoz létre a Continental Magyarországon, ezek nagy részét Nyíregyházán - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

2020. november 30., hétfő, András,Andor