Többen jutottak be a felsőoktatásba, mint tavaly

Téma: 

Összesen 75 ezer 230 hallgatót vettek fel valamelyik felsőoktatási intézménybe, ami 2500-zal több, mint tavaly: az orvosképző egyetemeken nőttek a ponthatárok, míg a gazdaságtudományi képzési területen csökkent; jelentős különbségek nincsenek a ponthatárok alapján az intézmények között – mondta Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára csütörtök reggel az M1 hírcsatornán.

Egy olyan szak volt – a német, német nemzetiség és latin – amelyre csak a maximális 500 ponttal lehetett bejutni. Az első öt legnépszerűbb szak között szerepel műszaki, informatikai terület, a hatodik pedig az orvosképzés.
 
MTI Fotó
 

Ugyanakkor az első tizenöt legnépszerűbb között már ott van az ápolás és betegellátás, illetve a pedagógusképzés. A helyettes államtitkár szerint ez azt jelenti, hogy a felsőoktatási stratégiában kijelölt területek visszaköszönnek a legnépszerűbb szakok között.

„A fiatalok, a szülők és a pedagógusok megértették azt az üzenetet, hogy ezekre a területekre érdemes jelentkezni, mert egyrészt van perspektíva, azért mert jó színvonalú képzésekről van szó, és biztosan állítható, hogy a hallgatók el tudnak helyezkedni szinte azonnal a diplomaszerzést követően” – fogalmazott Horváth Zita.

Forrás: hirado.hu, M1, MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

Az idén november végéig 9 656 társaság adószámát függesztette fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), 46 százalékkal kevesebbét, mint a múlt év hasonló időszakában - közölte a feketelista.hu gazdasági adatbázis kedden az MTI-vel.

MTI/EPA/Xcitepress/Christian Essler

Több mint 36 ezer menedékkérelmi eljárás kezdődött tavaly Ausztriában, vagyis a felső korlát 96 százaléka - közölte az APA osztrák hírügynökség kormányülési beszámolóra hivatkozva.

MTI/Koszticsák Szilárd

Idén is lesz nyugdíjprémium-kifizetés, és minden számítás szerint nagyobb lesz, mint legutóbb volt – közölte Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országházban, az Idősek Tanácsa ülésén.

EPA/Ian Langsdon

A portugál labdarúgó-válogatott 2-0-ás győzelmet aratott Wales ellen szerda este a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjében, Lyonban, így elsőként jutott be a vasárnap esti fináléba.

2019. június 25., kedd, Vilmos