Többhetes mélypont közelében a forint

Téma: 

Bár a tőzsdei hangulat tegnap óta ismét kezd javulni a fejlett piacokon, de a fokozódó kockázati étvágy nem tudta érdemben erősíteni a forintot, így továbbra is többhetes mélypontja közelében ingadozik a főbb devizákkal szemben. Tegnappal ellentétben ma már lesznek fontos külföldi makroadatok, így ezekre figyelnek majd a befektetők - irja a portfolio.hu. A dollár jól kezdte az évet a főbb devizákkal szemben, a múlt év végi szenvedés után, de ez a lendület most a jelek szerint kissé alábbhagyott főként az euróval és az angol fonttal szemben, viszont továbbra is kitart a japán jennel és svájci frankkal szemben. A főbb külkereskedelmi partnerekkel szembeni összefoglaló teljesítményt mutató dollárindex mindenesetre erősödést mutat, a múlt év végi zárószintről azonban eddig csak 1% körüli általános felértékelődést láttunk. Ez a dollárerősödés pedig általában kedvezőtlen a feltörekvő piaci devizák számára, amelyek közül továbbra is főként a magas külső finanszírozási igénnyel rendelkező devizák szenvednek. Ezt a sérülékenységet csak tovább fokozza Törökországban a jelentős belpolitikai bizonytalanság, ami rá nyomhatja a bélyegét a reálgazdasági teljesítményre, ez pedig akár leminősítéshez is vezethet a Fitch tegnapi figyelmeztetése alapján. A líra a hétfőn 2,195 körül elért történelmi mélypont óta mindenesetre fokozatosan erősödni tudott, ma reggel 2,17 körül mozog a dollárral szemben.A forint a fenti külpiaci környezetben tegnap délután óta kissé 300 felett stabilizálódott az euróval szemben, azaz továbbra is háromhetes mélypont (301,1) közelében ingadozik. A dollárral szemben 220,5 körül (szintén háromhetes forintmélypont), a svájci frankkal szemben 242,5 körül jár a kereskedés.Ma a délutáni/esti amerikai fejlemények lesznek fokozottan érdekesek, hiszen előbb a Fed kamatdöntések szempontjából kiemelt jelentőségű munkaerőpiaci folyamatokról kapunk képet (ADP-jelentés), majd este a legutóbbi kamatdöntés jegyzékönyvének tartalmát ismerhetjük meg, azaz azt, hogy milyen érvrendszer alapján döntött sokak meglepetésére a Fed arról, hogy januárban elindítja az eszközvásárlási programjának lassítását.

Kapcsolódó cikkeink

Szerda reggel 7 óra körül egy euró 306,52 forintot ért a kedd délutáni 306,40 forintot követően. A legmagasabb eurójegyzés kedden 306,47 forint volt. Reggel még 302 forint körül jegyezték az eurót, nagyjából a hétfő esti szinten.

300 forint közelében az euró

Gyengült a forint kedd délelőtt a bankközi devizapiacon, az euró árfolyama a 300 forintos szint közelébe került.

300 forint körül az euró

Kicsit gyengült a forint a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi devizapiacon szerdán délelőtt. Az eurót szerda reggel 299,05 forinton jegyezték, délelőttre 299,72 forintra nőtt a jegyzés.

Illusztráció

Összesen negyvenmillió forinttal támogat öt külhoni magyar pedagógusszervezetet az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkársága.

2019. augusztus 19., hétfő, Huba