Töretlen az érdeklődés a csok iránt

Téma: 

Óriási az érdeklődés a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránt, az idei első félévben 61 ezren érdeklődtek a bankoknál, és csaknem 12 ezer kérelmet nyújtottak be, összesen mintegy 32 milliárd forint értékben.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az óriási érdeklődést azzal magyarázza, hogy a csok egy olyan valós igényekre adott reális válasz, amely az otthonteremtést szolgálja. Akik lakást kívánnak vásárolni, vagy építkeznek, és ahhoz egy-két, vagy tízmillió forintos támogatást kapnak, az óriási segítséget jelent, mondta az államtitkár. Hozzátette: ez egyrészt növeli a családok mozgásterét, másrészt azok is tovább tudnak lépni, akiknek enélkül nem lenne rá lehetőségük.

MTI Fotó Vajda János

Novák Katalin az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában beszélt arról is, hogy a csok indulása óta eltelt egy év alatt több mint 22 ezer család vette igénybe a támogatást 43 milliárd forint értékben.

Hozzátette: minden harmadik igénylés esetén előre vállalt gyermekről van szó, valamint a támogatotti körön belül egyre növekszik a nagycsaládosok, illetve a nagycsaládot tervezők aránya.

A családokat más formában is támogatják, az otthonteremtést segíti az újépítésű ingatlanokra vonatkozó áfacsökkentés, illetve az áfavisszatérítés lehetősége, az építkezési előírások egyszerűsítése.

Novák Katalin emlékeztetett: az otthonteremtési programnak kettős célja van: egyrészt a családok támogatása, a demográfiai ösztönzés, másrészt pedig a gazdaság élénkítése az építőiparon keresztül is. A program mindkét cél tekintetében sikeresnek ígérkezik, tette hozzá a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A kormány jövőre 211 milliárd forinttal támogatja az újabb otthonteremtési programokat. Novák Katalin hangsúlyozta: ez egy felülről nyitott előirányzat, ami azt jelenti, ahányan igényelni fogják a támogatást, és jogosultak rá, azok meg is fogják kapni.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó: Vajda János

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Krizsán Csaba

A használt lakások vásárlásához, bővítéséhez biztosított családi otthonteremtési kedvezményének (csok) januárban életbe lépett módosításai hatására minimálisan ugyan, de nőttek az érintett ingatlanok négyzetméterárai.

Shutterstock

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kibővítése megduplázhatja az igénybevevők körét – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője az M1 műsorán csütörtökön.

hirado.hu

Eddig csaknem ötvenezer családot támogattak a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) segítségével, 126 milliárd forinttal - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón,...

2020. május 26., kedd, Fülöp,Evelin