Tovább csökkenti a kormány a lakosság terheit

Téma: 

November 1-jétől indul a rezsicsökkentés 3. üteme. Tovább mérséklődik a gáz, a távhő és az áram ára, így a tavalyi árakhoz képest már 20%-kal kell kevesebbet fizetni ezekért a szolgáltatásokért. A rezsicsökkentés folytatásáról tartott sajtótájékoztatót Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Közgyűlés elnöke, a miskolci megyeházán.

A 2010-ben elkezdődött rezsicsökkentés 1. ütemében 10%-kal lettek kevesebbek a rezsiárakat. 2. ütemében csökkent a vízdíj, a csatornadíj, a szemétszállítás, a PB-gáz, a szippantott szennyvíz és a kéményseprés díja.

"Amik egy átlagos családnak - létszámtól, igénybe vett szolgáltatástól függően - évente átlagosan mintegy 90-100 ezer forintos megtakarítást jelentettek az eddigi intézkedések” – mondta Dr. Mengyi Roland, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Közgyűlés elnöke.

A kormány nemcsak rezsicsökkentéssel küzd a társadalom érdekeiért, hanem pénzügyi területen is.

"Felfigyeltünk arra, hogy a bankok jelentős részben a járulékokon és a költségeken keresztül a lakosságra terhelték az őket sújtó különadókat. Erre reagálni kellett: ennek egy pénzügyi csomag lett az eredménye, amely nemcsak a devizahiteleken, nemcsak a jegybanki alapkamat csökkentésén keresztül a forinthitelesek millióin segít, hanem azokon az embereken is, azokon a kiskeresetű családokon is, akiknek átlagfizetés alatti a jövedelmük. Ez Magyarországon havi százötvenezer forint. Hiszen egy olyan javaslattal éltünk, amely havi százötvenezer forintig a kézpénzfelvételt az automatákból teljesen ingyenessé teszi. Ez az átlagjövedelem esetében akár a havi fizetésüknek a 2-3 % - át is kiteheti megtakarításként” – folytatta az elnök.

Az Országgyűlés elfogadott egy politikai nyilatkozatot is, a további lakossági terhek csökkentése mellett.

"Ez egy határozott üzenet az uniós bürokratáknak. Persze tudjuk, hogy valahol máshol kell keresni az ellenségeinket, hiszen ott is nyilvánvalóan tisztességes emberek dolgoznak. Ugyanakkor valahogy mindig azokat az elveket, azokat az értékeket képviselik, mint a külföldi tulajdonban lévő közműszolgáltatók. Az elmúlt időszak figyelmeztetett arra is, hogy meg kell védenünk a lakossági terheknek, a rezsicsökkentésnek az eddigi eredményeit az Országgyűlés erejével is" – tette hozzá Dr. Mengyi Roland.

Az elnök elmondta, ebben a nyilatkozatban arra kéri az Országgyűlés a kormányt, hogy ne hagyja se a belföldi, se a külföldi nyomásnak alárendelni magát, illetve a rezsicsökkentés intézményét.

Az elnök szerint ez a politikai nyilatkozat azért született az Országgyűléstől, hogy bebizonyítsuk, hogy a több mint 2,5 millió ember nem azért támogatta aláírásával ezt a folyamatot, mert Brüsszelben egy eljárást kezdeményeznek Magyarország ellen - mondván, hogy a lakosság terheit csökkentő rezsicsökkentés nagyban diszkriminatív. Holott az Európai Unió 28 tagállamából legalább 18-ban van valamiféle lakossági, hatósági árszabályozás. Hogyha már itt tartunk, van ennek egy másik oldala is. Hogy hogyan segíthetünk az embereken, hogy hogyan segíthetünk a családokon. Mai napoknak az egyik híre, hogy Bajnai Gordon úr - az ellenzék egyik vezére - egy aláírásgyűjtésbe kezd, amivel támadja az egykulcsos adót. Azt az egykulcsos adót, amely 16%-ával az Európai Unióban az egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadó. Azt az adórendszert, amely az elmúlt egy évben több mint 540 milliárd forintot hagyott a magyar családok asztalán. amelynek kiegészítésével a családi adókedvezmény rendszer további több mint 360 milliárd forintot hagyott a magyar családok asztalán. Ez mind-mind elvételre kerülne, hogyha Bajnai Gordon terveit nézzük, és ők megszüntetnék és visszaállítanák azt a hibás adó- és gazdaságpolitikát, amellyel éltek 2002. és 2010. között.

A rezsicsökkentés 3. ütemével, a kéthavi készpénzfelvétel ingyenessé tételével, illetve a devizahitelesek helyzetét javító intézkedésekkel tovább csökkenti a kormány a lakosság terheit.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Marjai János

Köznevelési kerekasztal alakul a felsőoktatási kerekasztal mintájára, amelyen a köznevelés aktuális kérdéseit tekintik majd át - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton Budapesten, miután a Nemzeti Pedagógus Karral és szakmai...

Shutterstock

Július 1-től minden dolgozó nyugdíjasra érvényesek lesznek a kedvező adószabályok, így sem egészségbiztosítási, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük – közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Szájer: 2014 sorsdöntő év lesz

Szájer József szerint 2014 sorsdöntő év lesz, azt a kérdést kell feltenni, akarunk-e visszamenni a múltba, a 2010 és a rezsicsökkentés előtti állapotba.

A Fidesz a bukott baloldallal ellentétben nem a munkanélküliséget, hanem a munkavállalást támogatja és a családok terheit csökkenti. Ennek is köszönhető, hogy a kormányváltás óta folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma és csökken a rezsi.

2020. július 4., szombat, Ulrik