Tovább drágulnak a használt lakások a csok után

Téma: 

A használt lakások vásárlásához, bővítéséhez biztosított családi otthonteremtési kedvezményének (csok) januárban életbe lépett módosításai hatására minimálisan ugyan, de nőttek az érintett ingatlanok négyzetméterárai.

A használt lakások vásárlásához, bővítéséhez biztosított családi otthonteremtési kedvezményének (csok) januárban életbe lépett módosításai hatására minimálisan ugyan, de nőttek az érintett ingatlanok négyzetméterárai - közölte az ingatlan.com.

 Krizsán CsabaA növekvő érdeklődés miatt jöhetett a lazításBalogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint csok szabályainak februári lazítását az indokolta, hogy az év eleje óta megnövekedett az érdeklődés a használt lakások iránt. A módosítások következtében egységessé válik a gyerekek után járó támogatás és eltűnnek az értékhatárokra vonatkozó regionális különbségek.Az ingatlan.com összeállítást készített a piacon február elején elérhető 40 négyzetméteresnél nagyobb téglaépítésű lakások hirdetési árairól. A végeredmény szerint az érintett lakások négyzetméterára 2,1 százalékot emelkedett a tavaly decemberihez képest.Budapest húzza fel az országos átlagotBalogh László kiemelte: a fővárosban a legmagasabbak az árak, és ez felhúzza az országos átlagot.Budapesten a 40 négyzetméternél nagyobb téglaépítésű lakások négyzetméterét átlagosan 427 ezer forintért hirdették február első hetében, ami 3,3 százalékos drágulás a decemberi végi szinthez képest.Budapesten belül az V. kerület a legdrágább, ott a szóban forgó lakások átlagos négyzetméterára 708 ezer forint, ami 1 százalékos drágulásnak felel meg. A fővárosban a XXI. kerület számít a legolcsóbbnak a 243 ezer forintos átlagárral, azonban ez is 7 százalékos emelkedés december végéhez képest.A második legdrágább és a legjobban dráguló Budapest után a második legdrágább város Győr. A megyeszékhelyen a szóban forgó lakások átlagos négyzetméterára 291 ezer forint, ami 0,5 százalékos növekedés decemberhez képest.Szolnokon emelkedtek leginkább az árak, itt 12,3 százalékkal, 179 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.A szakértő elmondta: a kibővült csok bejelentése óta idén naponta átlagosan 150 ezer ember böngészi a hirdetéseket, ami 39 százalékos növekedés.Az ingatlan.com előrejelzése szerint a csok-szabályok módosítása további élénkülést generálhat a használt lakások piacán.Forrás: MTIKép: MTI Fotó: Krizsán Csaba

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Vajda János

Óriási az érdeklődés a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránt, az idei első félévben 61 ezren érdeklődtek a bankoknál, és csaknem 12 ezer kérelmet nyújtottak be, összesen mintegy 32 milliárd forint értékben.

Shutterstock

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kibővítése megduplázhatja az igénybevevők körét – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője az M1 műsorán csütörtökön.

hirado.hu

Eddig csaknem ötvenezer családot támogattak a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) segítségével, 126 milliárd forinttal - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón,...

2020. szeptember 27., vasárnap, Adalbert