Továbbra is magas a mezőgazdasági export

Téma: 

Magyarország számára Németország kiemelt partner a mezőgazdasági árucserében, valamint az Európai Uniós, közös mezőgazdasági és környezetügyi politikákban – mondta az Agrárminiszter a tárca csütörtöki közleménye szerint.

Nagy István abból az alkalomból méltatta a német-magyar agrárkapcsolatokat, hogy bemutatkozó látogatáson fogadta Johannes Haindlt, Németország budapesti nagykövetét. A tárcavezető hangsúlyozta, a következő időszakban is a közös együttműködés még eredményesebbé tételén dolgozik, ugyanis ha Németországban növekszik az igény a magas minőségű, fenntartható termelésből származó élelmiszerekre, az a nyugati piacokra beszállító magyar gazdák számára is sikert jelent.

MTI Fotó Varga György

A miniszter elismerését fejezte ki Johannes Haindlnek azzal összefüggésben, hogy Németország az Európai Unió soros elnökeként komoly eredményeket ért el a szakterületen, így a Közös Agrárpolitikával (KAP) kapcsolatos tárgyalások során. Ezekre 2021 második féléve során építeni lehet, amikor Magyarország látja el a Visegrádi Négyek elnöki teendőit.

Hozzátette: a magyar kormány történelmi léptékű döntést hozott, amikor úgy határozott, hogy az EU-ban adható legmagasabb mértékű nemzeti társfinanszírozást juttatja az uniós vidékfejlesztési források mellé, így 2021-től a korábbi évek 17,5 százalékos támogatása helyett 80 százalékot biztosít. Nagy István az egyeztetésen felhívta a figyelmet a magyar agráriummal kapcsolatban a családi gazdaságok támogatására, a vidék megtartó erejének megőrzésére, a fenntartható gazdálkodás erősítésére és az élelmiszeripari fejlesztésére – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Varga Györg

Kapcsolódó cikkeink

Export-tanácsadási fórumot tartottak Miskolcon

A Magyar Nemzeti Kereskedőház a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve országos export-tanácsadási roadshow-t indított, amely kedden Miskolcra érkezett.

MTI Fotó

A következő napokban egyre nagyobb területen érheti el a nagyon magas szintet a parlagfű pollenkoncentrációja - hívták fel a figyelmet a hivatalos tisztiorvosi Facebook-oldalon.

Magas a pollenkoncentráció: nem csak a parlagfű van jelen

Továbbra is többféle allergén okozhat tüneteket az allergiásoknál, szinte az egész ország területén piros, illetve vörös riasztás van érvényben.

MTI Fotó

Már extrém magas a parlagfű pollenkoncentrációja az ország egyes területein, a tetőzés szeptember elején várható – hangzott el az M1 vasárnap déli Híradójában.

2021. március 2., kedd, Lujza