Újabb bérfejlesztési program készül az egészségügyben

Téma: 

A nyáron is folyamatos az egyeztetés az egészségügyi ágazatban. A héten tovább folytatódtak a sztrájktárgyalások az ágazati reprezentatív szakszervezetek és stratégiai partnereik, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága között – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

A felek az Ágazati Kollektív Szerződés kiterjesztésével kapcsolatos feladataikban állapodtak meg. Így egyebek mellett szó volt a bérek illetve a béren kívüli juttatásokra vonatkozó elemekről is. Az M1 Ma reggel című műsorának Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének az elnöke volt a vendége.

Shutterstock

Tovább folytatják a védőnők, mentősök, gazdasági-műszaki szolgáltatást nyújtó dolgozók helyzetének megtárgyalását, továbbá a munkavállalók egészséges és biztonságos munkavégzésének feltételeiről, illetve az őket megillető munkaruháról és védőruháról is egyeztetnek a továbbiakban. A tárgyalásokat július 11-én folytatják.

A kormány több évtizedes lemaradást pótolva indította el tavaly szeptemberben a többlépcsős bérfejlesztési programot, amelynek a szakdolgozók, az orvosok és a mentősök is a részesei – jelentette ki Cser Ágnes. A védőnők esetében is készül a bérfejlesztéssel kapcsolatos megoldás. A védőnői hivatás elengedhetetlen a népegészségügyhöz – tette hozzá Cser Ágnes.

30 milliárd forintot kérnek a bérrendezéséhez

Harmincmilliárd forint kell azon egészségügyi szakdolgozók bérrendezésére, akik több évtizede végzik munkájukat – közölte a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Cser Ágnes elmondta, ahogy tavaly is sikerült elérniük év közben a költségvetés módosítását, most is egyik kiemelt céljuk, hogy ez megtörténjen.

További célként említette, hogy a műszaki, gazdasági és informatikai háttérszolgáltatást nyújtó egészségügyi dolgozók is részesüljenek a bérfejlesztésekben. A béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban Cser Ágnes elmondta, hogy a közszférában évi 200 ezer forintos cafeteria adható, amely maximalizálásra és egységesítésre került.

Cser Ágnes elmondta, azt szeretnék elérni, hogy az egészségügyben dolgozók vonatkozásában térítse meg a társadalombiztosítás az olyan szolgáltatást, mint a fogpótlás.

Forrás: hirado.hu, M1, MTI

Kép: Shutterstock

Kapcsolódó cikkeink

Az Erzsébet-program száz tonna brikettel segít hátrányos helyzetű kistérségben lévő iskolákat.

MTI Fotó Ujvári Sándor

Indul az idei tanyafejlesztési program, amelyre 725 millió forint jut - jelentette be a földművelésügyi miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

Negyven különböző szálláshelyen tudnak jelképes összegért üdülni a nyugdíjasok az Erzsébet-program keretében - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán vasárnap, hangsúlyozva: idén a...

Az Erzsébet-program jóvoltából idén összesen 100 tonna brikett kerül az ország hét iskolájába, a leghátrányosabb kistérségekbe. A brikettek a már elszámolt Erzsébet-utalványokból készültek, fűtőértékük megegyezik a tűzifáéval.

2021. január 24., vasárnap, Timót