Újabb ösztöndíj-támogatást vezet be a kormány

Téma: 

A többletforrás biztosítása a tehetséges, ugyanakkor hátrányos helyzetű, köztük roma származású tanulók eredményes középfokú előrehaladását, lemorzsolódásának megelőzését célzó Arany János-programok továbbfejlesztését jelenti.

 

A kormány ösztöndíjjal is támogatja a tehetséggondozást és felzárkóztatást szolgáló köznevelési Arany János-programokat – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden.

MTI Fotó Vajda János

A tárca közleménye szerint megjelent a programok megvalósítását szolgáló ösztöndíj-támogatás rendjéről, illetve feltételeiről szóló kormányrendelet, valamint az Arany János Tehetséggondozó Programban és az Arany János Kollégiumi Programban nyújtott ösztöndíj kifizetéséhez szükséges többletforrást biztosító kormányhatározat.

A 2022/2023-as tanévtől bevezetendő, tanulmányi eredmény alapján nyújtandó, havi 20–40 ezer forint közötti tanulmányi ösztöndíj, a programok által biztosított komplex pedagógiai támogatásba integráltan, sokkal eredményesebb lehet, mint különálló juttatásként. A kormány erre éves szinten több mint 800 millió forintot biztosít, az ösztöndíjat felmenő rendszerben vezetik be – ismertették.

Kiemelték: a kormányrendelet megalkotása és a többletforrás biztosítása a tehetséges, ugyanakkor hátrányos helyzetű, köztük roma származású tanulók eredményes középfokú előrehaladását, lemorzsolódásának megelőzését célzó Arany János-programok továbbfejlesztését jelenti.

A minisztérium rámutatott: a programok eredményességét az elmúlt években végzett vizsgálatok is alátámasztották, mivel ezek nélkül a tanulók mintegy negyede alacsonyabb képzési szinten vagy valószínűleg egyáltalán nem tanult volna tovább. Az Arany János-programokban tanévenként több mint háromezer tanuló vesz részt – jelezték.

Kitértek arra is: a programban részt vevő szakképző intézmények 2020 szeptemberétől az új szakképzési ösztöndíjrendszer részesei lesznek.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Vajda János

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Máthé Zoltán

December 13-tól, vasárnaptól új típusú, korszerű fedélzeti leolvasóeszközöket is használnak majd a magyar jegyvizsgálók a vonatokon, így nem fordulhat elő az, hogy kétszer fizettessék meg az utazás költségeit az Ausztria felől érkezőkkel - számol be a Magyar Nemzet...

EPA/Michael Reynolds

Hozzájárulnak a migránsválsághoz azok az európai vezetők, akik nagy számban fogadnak be menekülteket - mondta Bill Gates a német kancellár bevándorlási politikájára célozva.

MTI Fotó Szigetváry Zsolt

Kijárási korlátozást vezet be a kormány Magyarország egész területére március 28. és április 11. között a koronavírus-járvány miatt.

A közvélemény-kutatók szerint nagy fölénnyel vezet a Fidesz

Konszenzus tapasztalható a nagy közvélemény kutató cégek között arról, hogy a Fidesz nagy fölénnyel nyeri a pártlisták versenyét az országgyűlési választáson - közölte értékelését szombaton a kozvelemyenykutatok.hu öt nagy intézet adatai alapján.

2020. szeptember 29., kedd, Mihály