Ukrajnai tüntetések – Az orosz duma a nyugati politikusokat is felelőssé tette a rendbontásért

Írta: itv , - Frissítve: 22nd January, 2014 - 4:47pm

Téma: 

Az orosz duma az általa szélsőségesnek nevezett ellenzéket és a nyugati politikusokat egyaránt felelőssé tette az ukrajnai belpolitikai feszültség erősödéséért a szerdán elfogadott nyilatkozatában.

 

Az orosz törvényhozás alsóháza nagy többséggel megszavazta a dokumentumot. A 450 képviselőből 388-an értettek vele egyet. Csak három frakció vett részt a voksoláson, mégpedig a kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR), az ellenzéki kommunista párt és az Igazságos Oroszország párt képviselőcsoportja.

A Vlagyimir Zsirinovszkij populista politikus vezette liberális demokraták nem vettek részt a szavazáson. A nyilatkozatot elfogadó orosz törvényhozók aggodalmukat fejezték ki a belpolitikai összeütközések egyre agresszívebbé válása miatt. Szerintük arra történik kísérlet Ukrajnában, hogy erőszakos úton megdöntsék a törvényes hatalmi intézményeket. A duma képviselői szerint mindezért “az ukrajnai ellenzék szélsőséges része és a szuverén Ukrajna belügyeibe durván beavatkozó nyugati politikusok a felelősek”.

A nyilatkozatban megengedhetetlennek nevezték a külső nyomásgyakorlást Ukrajnára, valamint azt, hogy szerintük mesterségesen erőltessék rá a szomszédos országra a társulást az Európai Unióval. Gennagyij Zjuganov, a parlament alsóházában a második legnagyobb frakcióval rendelkező orosz kommunista párt elnöke a nyilatkozatról szóló vitában kijelentette, hogy Ukrajnában valódi háborús tűzfészek alakul ki. Szavai szerint ez klasszikus színes forradalom, amelyhez vandalizmus és erőszak társult.

Az orosz kommunisták vezetője attól tartott, hogy ez vár Oroszországra is. “Ha nem vonjuk le a megfelelő következtetést, ez a mi jövőnk is” – mondta. Azt állította, hogy az Egyesült Államok nagykövete személyesen tárgyal az ukrajnai ellenzékkel, az Európai Unió ukrajnai misszióvezetője pedig folyamatosan részt vesz a kijevi főtéren zajló tiltakozásokon.

Tavaly december elején hasonló nyilatkozatot fogadott el az orosz duma, amelyben felszólította a nyugati politikusokat, hogy hagyjanak fel az Ukrajnára gyakorolt nyomásgyakorlással. Oleg Lebegyev, a duma FÁK és eurázsiai integrációs bizottságának alelnöke emlékeztetett arra, hogy az orosz parlamenti képviselők tavaly már figyelmeztették “nyugati kollégáikat és barátaikat”. A kormányzó Egységes Oroszország párt politikusa az Ukrajnában zajló eseményeket államcsínynek minősítette.

- MTI -

Kapcsolódó cikkeink