Uniós viszonylatban is jó a magyar ipari termelés növekedése

Téma: 

Európai uniós összehasonlításban is jó a magyar ipari termelés tavalyi öt százalék feletti éves növekedése – mondta Csath Magdolna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1 vasárnap délelőtti műsorában.

A közgazdász rámutatott: az emelkedés mellett az is látszik, hogy az utolsó negyedévben minden hónapban kicsivel csökkent a termelés volumene, amit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a feldolgozó ipar – benne a járműipar – gyengébb teljesítményével indokolt.

MTI Fotó Vajda János

A szakértő szerint azonban a szolgáltató szektor, az építőipar és a kereskedelem jól teljesített, ami ellensúlyozta ezt a gyengülést.Hozzátette: az év végi lassulás arra figyelmeztet, hogy erősíteni kell a gazdaságot, a stabilitást pedig a hazai kisvállalati szektor és a tudásszektor jelentheti.

Csath Magdolna a koronavírus gazdasági hatásairól szólva kiemelte: ha hamar megfékezik a járványt, akkor is lesz lassulás a kínai gazdaságban. Azonban ha nem sikerül időben megállítani a vírus terjedését, akkor a világgazdaságra is erőteljes hatása lesz, egyrészt a globális láncok megszakításával, másrészt a turizmus visszaesésével.

Forrás: MTI, hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó Vajda János

Kapcsolódó cikkeink

hirado.hu

Magyarország nemcsak képes önállóan megépíteni egy teljes műholdat, hanem annak ipari hasznosulását is meg tudja találni – mondta Horváth Gyula, az első magyar műhold, a Masat–1 fejlesztője, és az erre a technológiára alapuló C3S Elektronikai Fejlesztő Kft.

Nőtt az ipari termelés

Szeptemberben 5,5 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest - közölte előzetes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az idén szeptemberben a belföldi- és az export árváltozás eredőjeként az ipari termelői árak háromhavi csökkenés után 0,8 százalékkal nőttek augusztushoz képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán publikált adataiból.

MTI Fotó Vajda János

Augusztusban az ipari termelés 0,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az előző havi 12,0 százalékos emelkedés után, a munkanaphatástól megtisztított adatok 2,7 százalékos növekedést mutatnak az előző havi 8,7 százalékot követően – erősítette meg az előzetes...

2020. augusztus 3., hétfő, Hermina