Útra kel az egyik legnagyobb magyar zarándokcsoport

Téma: 

Csütörtökön indul Csíksomlyóba a Boldogasszony Zarándokvonat. A közel ezer utas között lesz kétszáz iskolás is, akik a kormány támogatásával kedvezményesen juthatnak el a pünkösdi búcsúba.

Napokon belül indul a legnagyobb magyar katolikus zarándoklat, amelynek részeként csütörtök reggel kezdi meg Csíksomlyóra vezető útját a Boldogasszony Zarándokvonat. A budapesti Nyugati pályaudvarról kigördülő szerelvényen közel ezer hívő utazik a székelyföldi búcsújáró helyre.

MTI Fotó Koszticsák SzilárdAz egyik legnagyobb magyar  zarándokcsoport tagjai közül több mint kétszáz fiatal – iskolások, gimnazisták és gyermekvédelemben nevelkedők – a kormány támogatásával kedvezményesen juthat el a pünkösdi búcsúba. A vonattal tart a zarándoklat lelki vezetője, Bíró László püspök és a hívekkel zarándokol Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolattartásért felelős helyettes államtitkár feleségével és a gyermekeivel.A kora reggeli indulás előtt az útrakelőket Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolattartásért felelős államtitkára búcsúztatja és Bíró László püspök áldja meg. A zarándokvonatot a Szent Márton év tiszteletére felmatricázott  Szent Márton mozdony húzza Püspökladányig.Május 12-én a kiutazás közben ünnepélyesen fogadják a zarándokszerelvényt Marosvásárhelyen, Maroshévízen és Gyergyószentmiklóson is.Az idén május 14-én, a pünkösdvasárnap előtti szombaton rendezik meg a csíksomlyói búcsút, az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepét.Az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, abban az évben, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. A búcsú idején a szombati nagymiséket a templom feletti Kis-Somlyó és az azon túl emelkedő, 1035 méter magas Nagy-Somlyó erdős hegye közti széles hágó gyepén szokták tartani.A székelyföldi eseményeket pünkösd vasárnap reggel nyolc órától Gyergyószentmiklós főterén püspöki szentmise zárja, majd még aznap hazafelé a magyar határhoz közeli Nagykárolyban is köszöntik a Kárpát-medence sok vidékéről érkező zarándokokat.Az előző évek tapasztalatai alapján várhatóan mindenhol nagyszámú erdélyi magyar megy majd ki a fogadásokra, illetve a helyi egyházi és közéleti személyiségek is részt vesznek az ünnepségekeForrás: hirado.huKép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkeink

Joseph Muscat Twitter oldala

A Gozo szigetén álló Azúr ablak az egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb turisztikai látványosság volt. Turisták ezreit vonzotta minden évben. A sziklaképződmény azonban kőomlás következtében összedőlt - olvasható a Twitter oldalon.

fotó: MTI

Magyarország az egyik legnagyobb nyertese az európai állam- és kormányfők kétnapos ülésén született, az Európai Unió hétéves költségvetését meghatározó megállapodásnak. A korábbi tervezethez képest mintegy 7 milliárd euróval javult Magyarország pozíciója.

2019. december 10., kedd, Judit