Változások az adóhatósági iratok kézbesítésének szabályaiban

Téma: 

Az adóhatósági iratok kézbesítésére vonatkozó rendelkezések ismerete minden adózónak elemi érdeke. Tájékoztatónk célja a szabályok változásainak összefoglalása. Az adóhatósághoz bejelentett cím valótlanságának valamennyi következményét 2013. január 1-jétől az adózó viseli. Az adóhatóság nyilvántartásában szereplő címre szabályosan kiküldött, azonban eredménytelenül kikézbesített irathoz ettől az időponttól kezdődően minden esetben a kézbesítés „sikerességét” társítja a jogalkotó.

Amennyiben tehát a címzés megfelelő (az adózó vagy képviselője, illetve a kézbesítési meghatalmazottja nevére és bejelentett címére szól), alkalmazható a fenti vélelem, függetlenül attól, hogy a tértivevény milyen jelölést tartalmaz. A kézbesítés következményei az adózót terhelik, ami azt jelenti, hogy az adóhatóság úgy kezeli az adózó ügyét, mintha az adóhatósági irat tartalmát ténylegesen megismerte volna. 2013. január 1-jétől, ezt az adóhatóság közzéteszi honlapján (www.nav.gov.hu); adószám szerint beazonosítva 15 napra kihelyezi a küldemény legfontosabb adatait. A közzététellel egyidejűleg az irat adatairól az adóhatóság az ügyfélkapun keresztül elektronikus úton értesíti a hozzáféréssel rendelkező adózót, képviselőjét vagy meghatalmazottját. A közzétételtől számított 15 napon belül az adózónak akkor is lehetősége van a kézbesítési vélelem megdöntésére irányuló kérelme benyújtására, ha az előterjesztésre nyitva álló határidő már eltelt, vagy abból 15 napnál kevesebb van hátra. Összefoglalva tehát megállapítható, hogy a megváltozott szabályrendszer nyomán szigorodott az adózók felelőssége az adóhatósági nyilvántartásokban szereplő lakóhely, illetve székhely valódiságával kapcsolatban, ezért a változások kellő időben való bejelentése minden adóalany érdekében áll.

Kapcsolódó cikkeink

Rétvári: az MSZP hagyjon fel az állampárti iratok törvénytelen visszatartásával

A Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke szerint a szocialista pártnak a tettek szintjén kellene bizonyítania elkötelezettségét az állampárti múlt feltárhatóságának területén.

MTI Fotó Szigetváry Zsolt

Az április 8-ai országgyűlési választásra 205 megfigyelőt vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság, 18-at a levélszavazatok ellenőrzésére, 90-t a külképviseletekre, 97-et az egyéni választókerületi székhelyekre a levélszavazatok gyűjtésére szolgáló urnák...

A 33 éves csomaji nő áprilisban rontott neki a távolsági busz vezetőjének. Fel akart szállni a járműre több gyermekkel együtt.

2020. július 8., szerda, Ellák