Változatlan az elégedettség a kormánnyal

Téma: 

A veszélyhelyzet kihirdetése után bő három héttel is változatlanul magas a magyar kormány koronavírus elleni intézkedéseivel való elégedettség, ötből négyen (78 százalék) nyilatkoztak így – derült ki a Nézőpont Intézet szokásos, szombaton véget ért heti kutatásából.

Március 11., a veszélyhelyzet kihirdetése óta átalakult a magyar politikai helyzet. A koronavírus elleni küzdelemben olyan polgárok is elégedettek a kormánnyal, akik korábban nem nézték jó szemmel a kabinet intézkedéseit. A szokásosan csütörtök és szombat között, 1000 fős reprezentatív minta lekérdezésével elkészülő Nézőpont-kutatás szerint a magyarok 78 százaléka jelezte, hogy „inkább elégedett” a magyar kormány „koronavírus terjedése ellen tett intézkedéseivel” – olvasható a Nézőpont Intézet közleményében.

hirado.hu

Kifejtve, hogy ez az érték megfelel az előző hetek trendjének: egy hete 74, két hete szintén 78 százalékuk fejezte ki elégedettségét. Ezzel párhuzamosan a maradék egyötöd (17 és 22 százalék) mutatkozott csupán elégedetlennek. Továbbra is elmondható, hogy a kormány mögött nemzeti egység alakult ki, hiszen még a hagyományosan kritikusabb Budapesten is a megkérdezettek 70 százaléka elégedettségnek adott hangot.

Enyhén még a kormánynál is jobban szerepelt a magyar egészségügyi rendszer, amellyel kapcsolatban erős közbizalmat tükröznek a számok. Arra a kérdésre, hogy „jól végzi-e a munkáját”, 80 százalék válaszolt igen-nel az egészségügyi ellátórendszer kapcsán. Az évek óta kritikára edzett ellenzéki szavazók kétharmada (66 százalék) és a kormánypártiaknak a kilenctizede (87 százalék) volt ezen az állásponton. A tanárok munkájával szintén nagyon magas az elégedettség (74 százalék), s a legjobban látható operatív törzs kapcsán is 70 százalék volt összesen elégedett. Igaz, a kormányhoz való kötődése miatt a kormánykritikusoknak csak a 39 százaléka tartozott ide.

Rosszul jött ki a koronavírus-törvény körüli küzdelemből az ellenzék. A választópolgároknak csak a 25 százaléka gondolta úgy, hogy jól végzik a munkájukat, és még a kormánykritikusoknak is csak a 43 százaléka gondolta ezt. Azaz az ellenzéki választók többsége ezúttal ellenzék-ellenes. A kormánypárti politikusok munkájával viszont a megkérdezettek 58 százaléka volt elégedett, a kormánypárti szavazóknak pedig 77 százaléka. Mindez intő jel az ellenzék számára taktikájának újragondolására – tették hozzá.

Forrás: hirado.hu

Kép: hirado.hu, Nézőpont Intézet

Kapcsolódó cikkeink

Négy év után, augusztus 9-én újra megnyitják a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2A termináljának kilátóteraszát. A terasz a tervek szerint csak a téli hónapokban zár be újra, augusztus 9. és 11. között ingyenesen látogatható lesz reggel 8 és 20 óra között.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Járványveszély nincs, de megelőző intézkedésekre van szükség a migránshelyzet miatt - áll a szaktárca jelentésében, amelyet a Napi Gazdaság ismertet.

2020. szeptember 30., szerda, Jeromos