Változtak a határidők: ennyi idő alatt lehet útlevele

Téma: 

Az okmányt az eddigi harminc helyett húsz nap alatt készítik el.

Gyorsabban elkészülnek január elsejétől az útlevelek, és megváltozik az erkölcsi bizonyítvány - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala. Az útleveleket az eddigi harminc helyett húsz nap alatt készítik el, emellett megmarad a soron kívüli, a sürgősségi, valamint az azonnali igénylés lehetősége is - ismerteti a közlemény.

A hatósági erkölcsi bizonyítványt és a hatósági bizonyítványt összevonták, ezután hatósági erkölcsi bizonyítvány készül. Ezt egyszerűbben kitölthető zöld színű formanyomtatványon lehet igényelni, amit a postákon, valamint online, az Ügyfélkapun keresztül, az úgynevezett webes ügysegéd rendszerén lehet kérelmezni. Az új hatósági erkölcsi bizonyítvány megjelenésében megegyezik a régivel, adattartalma azonban megújul.

Hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal lesz igazolható a speciális feltételeknek való megfelelés vagy a büntetlen előélet, és az, hogy a kérelmező nem áll közügyektől vagy foglalkoztatástól eltiltás hatálya alatt. Az új hatósági erkölcsi bizonyítvány továbbra is 3100 forintba kerül.

Kapcsolódó cikkeink

Irán egy-másfél hónap alatt legyárthatja az első atombombájához elegendő mennyiségű, megfelelően magas szintre dúsított uránt - írják a pénteki izraeli lapok.

Illusztráció. MTI-fotó: H. Szabó Sándor

Három hét alatt nem lehet magabiztos vezetési tudást szerezni, hiába is hirdetik ezt egyes autósiskolák - vélekedik az oktatói szakma jelentős része. A rövid képzési idő ráadásul jócskán megdrágítja a vezetői engedély megszerzésének egyébként is jelentős költségeit....

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Németh Szilárd államtitkár felidézte, jövőre mintegy 513 milliárd forint lesz a honvédelmi költségvetés. Azt is elmondta: ebből 150 milliárd forintot fordítanak haderőfejlesztésre.

2020. november 23., hétfő, Kelemen,Klementina