Van még némi tartalék a munkaerőpiacon

Téma: 

Van még némi tartalék a munkaerőpiacon: az ipari és a gyártással foglalkozó területeken friss megoldásokkal enyhíthető a munkaerőhiány, ehhez azonban korábbi évekénél lényegesen többet kell tenni a toborzási munka terén – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Juhász Csongor, a Prohumán munkaerő-kölcsönző vezetője.

A lap keddi számában az évente mintegy tízezer munkavállalót kölcsönző cég vezetője kifejtette, új megoldásokkal az elmúlt időszakban csaknem háromezer közmunkást tereltek át a termelő szektorba, és közvetítettek ki a világ legnagyobb vállalatainak magyarországi üzemeibe. Robbanásszerű a munkaerőhiány növekedése, tavaly év végéhez képest tizennégy százalékos a növekedés, az egy évvel ezelőtti hasonló időszakkal összehasonlítva pedig huszonhat százalékos ugrást jelent, mintegy harmadával emelkedett a betöltetlen álláshelyek száma – sorolta.
 
Shutterstock
 

Mindez azonban véleménye szerint nem jelenti azt, hogy ne lenne még némi tartalék a munkaerőpiacon. Bizonyos szegmensekben – elsősorban a termelő iparágakban – vannak olyan hatékony módszerek, amelyekkel részint még lehet kezelni az égető munkaerőhiányt, példaként említette, hogy a klasszikus munkaerő-toborzó módszerek már nem elegendőek, lokálisabban kell dolgozni és gondolkozni. „Azt látjuk, hogy ha mi megyünk el a munkavállalókért, ha az ő nyelvükön szólítjuk meg őket, ha minőségi közlekedési szolgáltatást vagy szállást biztosítunk a részükre, sokan hajlandóak tartósan is munkát vállalni” – mondta.

Az ipari és adminisztratív területeken van még egyfajta rejtett, statikus tartalék a munkaerőpiacon, amelyek kiaknázása a HR-szakemberektől és a cégektől is komoly fejlődést igényel: hatékonyan kell például elérni azokat az embereket, akik az elmúlt években kiszorultak a piacról, esetleg közmunkában dolgoznak. A másik jelentős kihívás a munkaerő megtartása, hiszen a cégek a szűkös kínálat miatt igyekeznek egymástól is elcsábítani a dolgozókat – mondta.

Forrás: MTI

Kép: Shutterstock

Kapcsolódó cikkeink

MTI-fotó Szigetváry Zsolt

Magyarország megvédése nem a NATO és nem is az Európai Unió feladata, hanem a miénk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az Országház Kupolacsarnokában, a Honvéd Vezérkar főnöke tisztség átadás-átvételi ünnepségén.

Nyolc hónapos kislányát bántalmazta az a sajólászlófalvai asszony, aki ellen most az ügyben vádemelést javasol a rendőrség. Könnyű testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a kazincbarcikai kapitányság a 21 éves Sz.

2020. január 26., vasárnap, Vanda,Paula