Varga Judit: példátlan kihívás elé állította a koronavírus az uniót és tagállamait

Téma: 

A koronavírus-járvány példátlan kihívás elé állította az Európai Uniót és tagállamait, a szokásos megoldások és hagyományos megközelítések nyilvánvalóan alkalmatlannak bizonyultak – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva.

 

Varga Judit elmondta: minden tagállam számos rendkívüli intézkedést vezetett be.

MTI Fotó Mohai Balázs

Kiemelte: „teljesen egyetértünk” a tizenhárom tagállam által szerdán közzétett nyilatkozattal, „miszerint ebben a kihívásokkal teli időszakban is fenn kell tartanunk és meg kell védenünk a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok értékeit”.

Hozzátette: „nagyon sajnáljuk, hogy a nyilatkozatot nem nyitották meg valamennyi tagállam előtt csatlakozásra”.

Ezek az értékek, amelyeken az Európai Unió alapul, közös értékeink. Ne ellentétek szítására használjuk azokat, különösen olyan időkben, amikor az Európai Uniónak egységre és a szolidaritásra van a legnagyobb szüksége” – jelentette ki az igazságügyi miniszter.

Varga Judit kitért arra is: Magyarország mindig szorgalmazta az Európai Unió alapértékeinek minden tagállamra kiterjedő, objektív kritériumokon és az egyenlő bánásmód elvén nyugvó kölcsönös értékelését. „Ez az értékelés kiterjedhet a rendkívüli intézkedésekre vonatkozó eltérő tagállami megközelítések összehasonlító elemzésére is akkor, amikor a válság legnehezebb napjai már mögöttünk lesznek” – mondta a tárcavezető.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Mohai Balázs

Kapcsolódó cikkeink

hirado.hu

Varga Judit igazságügy-miniszter keményen bírálta Michael Roth, Európa-ügyekben illetékes német államtitkárt, amiért a szociáldemokrata képviselő egy interjúban Magyarországot autoriter vezetésű országnak minősítette, és pénzügyi szankciók kivetését javasolta, ha egy ország...

MTI Fotó Mohai Balázs

A koronavírus-járvány idején az európai összefogás és az egységes cselekvés helyett ismét Magyarországot támadja az Európai Parlament (EP) – mondta az igazságügyi miniszter az MTI-nek pénteken.

MTI Fotó Kovács Tamás

Az erőszak elleni zéró tolerancia jegyében az Igazságügyi Minisztérium törvényjavaslatot nyújtott be kedden az Országgyűlésnek a feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról.

hirado.hu

A koronavírus-járvány során a magyar védekezés volt az egyik legsikeresebb Európában, mert hazánkban eddig sikerült elkerülni a tömeges megbetegedéseket és a több ezres haláleseteket – jelentette ki az igazságügyi miniszter, amikor az Európai Unió tagállamainak nagykövetével...

2020. augusztus 11., kedd, Zsuzsanna,Tiborc