Varga Mihály: a mai nap a szégyen, a gyász és az árulás napja

Téma: 

1956. október 23-a a szabadság napja, Európa 20. századi történelmének egyik legfelemelőbb ünnepe, november 4-e pedig a szégyen, a gyász az árulás napja - mondta ünnepi beszédében Varga Mihály tárca nélküli miniszter az óbudai Kiscelli Múzeumnál tartott koszorúzást megelőzően, vasárnap.

Meg kell emlékeznünk a Nyugat november 4-i hűtlenségéről, gyávaságáról és árulásáról is, és nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy Európa és az Egyesült Államok vezetőinek fennkölt szavai, a szabad világ nevében elhangzott kioktatásai ellenére a legnagyobb élethalál küzdelmünkben egyedül maradtunk - fogalmazott a miniszter.
Varga Mihály hozzátette: november 4-e nemcsak Magyarország, hanem egész Európa, az Európát naggyá tevő eszmék gyászának napja. 1956 hősei a szovjet birodalomnál is nagyobb ellenfelet győztek le: az időt, a felejtést és a szégyent. Ami a tankok által elveszett, azt az emlékezet fegyvere visszaszerezte - fogalmazott a politikus.
A szabad világ, amely nem pusztán szolidaritást, hanem katonai segítséget is ígért, november 4-én szemlesütve, gyáván tétlen maradt - emlékeztetett Varga Mihály.
A vasárnapi megemlékezésen koszorút helyezett el a Kiscelli Múzeum falán lévő emléktáblánál Varga Mihállyal közösen Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, valamint mások mellett a Fidesz, a KDNP, a Jobbik, az LMP és a DK III. kerületi politikusai és a helyi civil szervezetek képviselői.

mti

Kapcsolódó cikkeink

Valamikor régen az emberek tudták, hogyan kell egyetértésben élni, most a természet csendje csak kevesekhez jut el - gyerekzsivajtól voltak hangosak a felsőzsolcai óvodák is. Ahol a Föld Napján énekekkel, játékkal és virág illetve faültetéssel telt a délelőtt.

Illusztráció

Már harmadik napja nem sikerül eloltani a szlovákiai Betlér közelében pusztító erdőtüzet. Csütörtök reggelre ugyan teljesen megfékezték a lángokat, és csak tűzfészkek izzottak, a napközben felkerekedő, 40 km/óra sebességű szél miatt újra terjedni kezdett a tűz.

Encsen a Magyar Nótaszerzők és Énekesek Észak-magyarországi Csoportja szervezett dalos ünnepet.

Mintegy ezertagú Békés megyei diákkórus fellépésével nyílt meg a magyar dal napja vasárnap délután Békéscsabán, a magyar dal idei fővárosában. A kórus a rendezvény ötletgazdájának, Presser Gábornak a vezetésével énekelte el a Miénk a tér című LGT-dalt.

2020. február 22., szombat, Gerzson