Varga: nem lépünk ki az unióból

Téma: 

Az idei és a jövő évi költségvetésen sem kell módosítani a britek Európai Unióból való kilépése miatt - mondta a nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak adott interjújában.

Varga Mihály kifejtette: Magyarország természetesen számol azzal, hogy a kilépés megváltoztatja majd az unió költségvetésének mozgásterét és hatással lesz – a támogatások haszonévezőjeként – a magyar büdzsére is, tekintve, hogy Nagy-Britannia a harmadik legnagyobb befizető ország volt.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Ugyanakkor ez nem a holnap kérdése – vélekedett -, a tárgyalások legalább két évig fognak tartani és a nemzetgazdasági miniszter azt is elképzelhetőnek tartja, hogy akár ezt a költségvetési ciklust sem érinti majd a kilépés, bár ennek kisebb az esélye.

Varga Mihály légből kapottnak nevezte azt a feltételezést, hogy Magyarország is kilépne az Európai Unióból. Határozottan cáfolta az ezzel kapcsolatos találgatásokat: “Nincs ilyen szándék, nincs ilyen terv, nincs ilyen forgatókönyv, ötlet, vagy elképzelés.”

A nemzetgazdasági miniszter beszámolt a lapnak arról is, hogy a tárca inkább azzal foglalkozik, miként lehet a Nagy-Britanniát elhagyó társaságok számára vonzó befektetési országgá tenni Magyarországot. Mint mondta, a kormány különleges kedvezményeket is felkínálna az áttelepülni szándékozó vállalatoknak, a részleteken még dolgoznak.

A miniszter szerint mintegy 770-780 brit cég működik ma Magyarországon, amelyek elégedettek a befektetői környezettel, ez pedig jó referencia lehet.

Forrás: hirado.hu, Világgazdaság

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Mohai Balázs

A hazai németség történelmi, nemzetformáló szerepéről beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Budapest II. és III. kerületének fideszes országgyűlési képviselője a pesthidegkúti német nemzetiségi napon tartott ünnepségen.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió meg fogja várni a 2013.

MTI Fotó Kovács Attila

Az egy számjegyű személyi jövedelemadó kérdésére majd 2017-ben kell visszatérni, és dönteni arról, mit tegyen a kormány az szja-csökkentés ügyében - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak adott interjúban.

2020. február 22., szombat, Gerzson