Varga szerint jövőre 70-80 ezer forint pluszpénz marad a családoknál

Téma: 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában a 2016-os büdzséről és arról is beszélt, hogy vajon az adócsökkentés, a családi kedvezmények és a bérfelzárkóztatás mikor érezteti hatását a mindennapokban.

A 2016-os költségvetést – és ilyen még soha nem történt meg a magyar demokrácia rendszerváltás utáni történetében – már fél évvel korábban jóváhagyta az Országgyűlés, ezért idén nem fenyeget az a veszély, hogy az utolsó pillanatban történt változtatásokra nem marad felkészülési idő.Az ellenzék azonban azt a kérdést is felvetette, hogy a sok bizonytalansági tényező miatt nem elsietett-e ilyen korán költségvetést alkotni.

 Kovács TamásVarga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádióban hangsúlyozta: nem csak a költségvetési törvényt fogadta el a parlament, hanem a hozzá tartozó adójogszabályokat is. A kétkedőknek azt mondta: valóban nem volt még olyan, hogy az országnak, a vállalkozásoknak, a magánszemélyeknek legalább egy fél éve legyen arra, hogy megismerkedjenek a módosításokkal, és felkészüljenek, hogy 2016-ban mi várható a kormány részéről, s a beruházási, fejlesztési terveiket is igazíthassák a kormány elképzeléseihez. Ez a gazdasági szférában is a stabilitást, a kiszámíthatóságot erősíti.Nincs olyan szám, aminél ne lehetne eggyel többet mondani, fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette: az ellenzék erre játszott rá a parlamenti vitában is, minden területnek többet akart.

Varga Mihály kiemelte: az adójogszabályokban csak olyan módosításokat készítettek elő, amelyek kedvezőek a gazdaság szereplőinek, s nem érti, hogy az ellenzék miért nem szavazta meg ezeket a módosításokat.

Az ország korábbi külföldi bírálói ma hasonlóan ítélik meg a kilátásokat, mint a magyar kormány, a magyar gazdasági növekedést külföldön sem vonják kétségbe, emelte ki Varga Mihály. A hazai gazdasági helyzetet bírálóknak pedig azt ajánlja, ne csak akkor hallgassanak a külső kritikusokra, ha azok rossz véleményt formálnak hazánkról, hanem akkor is, ha elismerik eredményeinket.A magyar gazdaság nyolc negyedév óta folyamatos növekedést produkál. Az idei első negyedévben az ipari termelés nyolc százalékkal, a gazdaság teljesítménye 3,5 százalékkal nőtt. Már nem arról vitatkozunk, kérjünk-e újabb külső segítséget, hanem hogy a növekedésünk dobogós helyet ér-e az Európai Unióban, fogalmazott Varga Mihály.A miniszter hozzátette: a jövő évi költségvetés épp azt teszi lehetővé, hogy a gazdasági növekedés megjelenjen a fogyasztásban, a megtakarításokban, a bérintézkedésekben. Az adócsökkentésnek köszönhetően 120 milliárd forint marad az adózóknál, az áfacsökkentés szintén pénzt hagy a családoknál, a kétgyermekesek kedvezménye pedig tízezer forintról 12 500 forintra nő. Ennek köszönhetően egy átlagos családnál éves szinten 70-80 ezer forintos megtakarítás képződik, magyarázta a politikus.A másik irány a bérek emelése, amelyben lépésről lépésre lehet haladni. 2013-ban elindult a pedagógusok bérfelzárkóztatása, idén a fegyveres és rendvédelmi hivatásos állományban dolgozók életpálya modellje, és a kormány arra törekszik, hogy jövőre több pénzt tudjanak fordítani az egészségügyben dolgozók bérére is, magyarázta Varga Mihály.Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kép forrása: MTI-fotó: Kovács Tamás

Kapcsolódó cikkeink

701 ezer forint jótékony célra

A DVTK játékosai november 2-án a Katolikus Karitász logójával ellátott mezben játszottak. Klubunk és a segélyszervezet ezzel a közös akcióval is abban segít, hogy a rászoruló gyermekeknek is igazi ünnep legyen a karácsony.

MTI Fotó

A német kancellár is gratulált Orbán Viktornak a parlamenti választáson elért sikeréhez: táviratában Angela Merkel megbízható partnernek nevezi Németországot, amelyre a kormányfő a jövőben is hagyatkozhat – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök...

2021. március 3., szerda, Kornélia