A Velencei Bizottság észrevételei nem veszélyeztetik a civiltörvény célját

Téma: 

A Velencei Bizottság jórészt technikai észrevételei nem veszélyeztetik a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat célját - jelentette ki Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke a Magyar Időknek adott interjújában, amely a napilap szombati számában jelent meg.

“Ezért is fogadtuk el, hogy csak az 500 ezer forintot meghaladó külföldi adományozók nevét kelljen feltüntetni, a külföldről támogatott szervezetként való minősítés az adóévet követő év végével újabb támogatás hiányában szűnjön meg, továbbá hogy a – szerintünk már az eredeti javaslatban is a fokozatosság elvének megfelelő – szankcióknak a jogsértéssel arányos alkalmazását külön is rögzítsük a törvényben” – tette hozzá.

Leszögezte, hogy a törvényjavaslattal kapcsolatos egyetlen valódi elvi kérdésben a Velencei Bizottság igazat adott a kormánynak, a testület előzetes véleményében indokolt célkitűzésnek tekinti, hogy a társadalmi szervezetek külföldi támogatásának területén átláthatóságot teremtsen.

Úgy vélte, a civilekkel folytatott további egyeztetések értelmét “erősen mérsékli”, hogy “az érintett szervezetek Soros György által támogatott része nem a javaslat technikai részleteivel, hanem az átláthatóság elvének a törvényjavaslatban rögzített érvényesítésével nem ért egyet”.

Gulyás Gergely a módosított felsőoktatási törvényről – amellyel kapcsolatban európai uniós kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen – azt mondta, hogy a jogszabály “uniós joggal való összeegyeztethetőségét illetően szerintem nem merülhet fel kétség”. “Függetlenül attól, hogy jó vagy rossz döntés volt a felsőoktatási törvény módosítása, az Európai Bizottság (EB) illetéktelen a kérdésben, az ezzel kapcsolatos vita az uniós színtéren politikai” – vélte. “Az a bolsevik jogban volt szokás, hogy a jog a politika szolgálóleánya, most ennek a megjelenését látjuk a végtelenül erőltetett, nyilvánvalóan alaptalan bizottsági kifogásban” – fűzte hozzá.

A Közép-európai Egyetemmel (CEU) kapcsolatos kérdésre a Fidesz alelnöke azt mondta, “jó lenne, ha a CEU eleget tenne a távolról sem teljesíthetetlen törvényi feltételeknek, és ennek megfelelően folytatná működését”. Ezzel szerinte “lezárható lenne az a magyar kormánnyal szembeni hangulatkeltés, amely az ügy súlyához képest indokolatlanul csökkenti az ország nemzetközi érdekérvényesítő képességét”.

Gulyás Gergely beszélt arról a módosító javaslatról is, amelyet az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásával kapcsolatban nyújtott be. Emlékeztetett arra: évek óta tart a vita, hogy mikor lehet a mágnesszalagokat átadni az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL), és ezzel egyidejűleg mikor válnak kutathatóvá. A mostani törvénymódosítás ezt lehetővé teszi, ezzel nagy lépést téve a kommunista múlt titkosszolgálati működésének az eddiginél is teljesebb megismerhetőségének irányába – fejtette ki. Hozzátette: “az az elképzelés, hogy az ÁBTL-ben óriási, a rendszerváltozás után harminc évvel a magyar politikát alapvetően megrengető titkokra lehet lelni, szerintem alaptalan”.

“Egyetértek azzal, hogy a diktatúra titkai nem lehetnek a demokrácia titkai is, de csak addig, amíg biztosítható, hogy a diktatúra áldozatai nem válnak a demokrácia áldozataivá” – szögezte le a Fidesz alelnöke.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink

MTI-fotó: Balogh Zoltán

Az idei nyár nagyon meleg és szinte alig hullott csapadék, így napi 1 centit is veszíthet vizéből a tó a párolgással, ezért feltétlenül vízpótlásra szorul.A hétvégére ismét felmelegszik az idő az előrejelzések szerint. Aki teheti, a tavak felé veszi az útját...

George Clooney és Sandra Bullock új filmjével veszi kezdetét ma este a 70. velencei filmfesztivál, amelynek versenyprogramjában idén húsz alkotás szerepel.A két Oscar-díjas hollywoodi csillag Gravity című filmje versenyen kívül látható a világ legrégebbi filmfesztiválján.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A szakhatóságok megállapították, hogy a Velencei-tó partján három szabadstrandnak - természetes fürdőhelynek - nincs engedélye, ezért a Fejér Megyei Kormányhivatal járási hivatala felfüggesztette ennek a három fürdőhelynek a ,,működtetését" - közölte a kormányhivatal...

Jelzés nélkül jönnek a viharok - A Balatonon, a Velencei-tavon és a Tisza-tónál sem figyelmeztetnek most tavaszig a rossz időre. A vihar-előrejelző rendszerek április 1-jétől október 31-ig üzemelnek.

2019. augusztus 24., szombat, Bertalan