A veszélyhelyzet és a rendkívüli jogrend véget ért

Téma: 

Megszűnt a veszélyhelyzet járványügyi készültség, de több fontos kérdésben döntött a kormány – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Sikeres védekezés

A veszélyhelyzet véget ért és 98 nap után a rendkívüli jogrend is véget ért – tette hozzá Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

MTI Fotó Kovács Tamás

Döntött a kormány a járványügyi készültség miatti teendőkről, védelmi intézkedésekről.

A védekezés sikeres volt, sikeresebb, mint Nyugat-Európa más államaiban.

Időben tudtunk döntéseket meghozni, sokkal korábban hoztunk korlátozó döntéseket, mint más ország. A rendkívüli jogrendnek is köszönhető, hogy gyorsan tudott lépni a kormány.

Járványügyi készültség lép a veszélyhelyzet helyére, amit a kormány 6 hónapra hirdetett ki, de 3 hónaponként felülvizsgál.„A védekezés második fázisában csak az indokolt védekezési intézkedéseket tartjuk fenn. A maszkhasználat szabályai maradnak, a boltokban a vásárlási idősávokat eltöröltük. Augusztus 15-ig vonatkozik a zenés-táncos rendezvényekre a létszámkorlátozás, de ezt is felülvizsgálja a kormány” – emelte ki Gulyás Gergely.

Arról is beszélt, hogy az Európai Bizottság azt javasolta – és a kormány álláspontja is az –, hogy mihamarabb lehetővé kell tenni a határok átjárhatóságát az uniós tagállamok között. Ugyanakkor míg korábban úgy tűnt, a migráció megállt, a májusi adatok már aggasztóbbak, de remélhetőleg a határok átjárhatósága nem jelenti azt, hogy ne lehetne tartani a határok védelmét – közölte. Hozzátette: Magyarország képes megvédeni a határait.

Nyáron lassul a vírus terjedése

A járvány első szakaszán túl vagyunk, ha mindenki betartja a fennmaradó védekezési előírásokat, akkor továbbra is csökkenni fog a fertőzések száma.

Ha lesz második hullám, akkor az szeptember-októberben lehetséges.

A nyári meleg a vírus terjedését lassítja,

az aktív fertőzöttek száma ezért várhatóan csökkenni fog. De mindenkit kérünk, hogy tartsa be a védekezési intézkedéseket – mondta a miniszter.

Több mint 1 millió munkahely menekült meg

A munkaerőpiacra, a gazdaság idei teljesítményére komoly hatást gyakorolt a vírus. Körülbelül

2000 milliárd forint terhet jelent a költségvetésnek

és 3 százalékos recesszióval számol a kormány.

A legfrissebb 1,2 millió magyar munkavállaló munkahelyének megőrzéséhez járult hozzá a kormány a gazdaságvédelmi intézkedéseivel.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Kovács Tamás

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Szigetváry Zsolt

A kormány üdvözli az Országgyűlés döntését, amellyel felkérte a kormányt a rendkívüli jogrend megszüntetésére.

Robert Fico szlovák kormányfő azt mondta, Pozsonyt nagyon meglepte Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter nyilatkozata a Benes-dekrétumokról, mert Szlovákia destabilizációs tényezőnek tekint minden olyan kísérletet, amely a rendeletek felülvizsgálatára irányul.

2020. december 3., csütörtök, Ferenc