Vírusként terjednek a hamis információk is

Téma: 

Ahogy egyre súlyosbodik a globális világjárvány, úgy terjednek a Covid-19-el kapcsolatos tévhitek, fals információk. Egyre több bírálat éri a Facebook közösségi médiaóriást, mert a céghez tartozó üzenetküldő szolgáltatás, a WhatsApp a tévinformációk egyik melegágya.

 

A járvány sújtotta régiókban a kormányok és egészségügyi illetékesek folyamatosan tájékoztatják az embereket a koronavírus kockázataival kapcsolatban, de nincsenek könnyű helyzetben, mert az interneten és a közösségi médiában számos hamis hír kering – írta a CNN.

EPA

A napokban Leo Varadkar ír miniszterelnök arra kért mindenkit, hogy fejezzék be az ellenőrizetlen információk megosztását a WhatsApp csoportokban.

„Ezek az üzenetek félelmet keltenek és zavarják az embereket, és valódi károkat okoznak” – fogalmazott.

Vera Jourová, az Európai Bizottság cseh alelnöke is aggodalmát fejezte ki, különösen az olyan platformon terjedő hamis információk miatt, amelyet titkosított csatornákon küldenek egymásnak az emberek.

A WhatsApp az applikáción belül ingyenes megjelenést biztosít az egészségügyi szervezeteknek, hogy a vírussal kapcsolatos információk megoszthassák a felhasználókkal. A cseh biztos üdvözölte a cég kezdeményezését, de további lépéseket várnak a közösségi médiában működő cégektől.

A legnagyobb gondot az jelenti a szakemberek számára, hogy a WhatsAppon küldött üzenetek titkosítottak, így nehezebb fellépni ellenük.

A koronavírussal kapcsolatos üzenetek egy része valós és hamis információk egyvelege, amelyben a felhasználók gyakran egészségügyi szakemberekre hivatkoznak.

Az egyik tévhit, hogy a melegvizet kell inni 15-20 percenként, mert akkor a gyomorba kerülhet a vírus és ott majd a gyomorsavak hatására elpusztul.

A hasonló buta tévhiteknek se szeri, se száma, de szakemberek szerint ezek teljesen hatástalanok az esetek mintegy ötödénél súlyos tüdőgyulladással járó koronavírus ellen.

Egyes spanyol nyelvű üzenetekben azt terjesztik, hogy sóval, vagy ecettel gargalizálva el lehet pusztítani a vírust, de ez szintén valótlan információ és az emberek megtévesztésére alkalmas.Az üzenetküldő szolgáltatókon keresztül a megbetegedésekkel kapcsolatban is sok a hamis hír – számolt be a CNN.

Forrás: hirado.hu

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

POZSONY | Egyre több hamis euróbankjegyet és -érmét foglalnak le Szlovákiában.

Megtörtént a választópolgárok arculcsapása! Öszöd után odatartottuk arcunk másik felét is. Ezt kihasználva a baloldali ellenzék ismét gondolkodás nélkül megalázta méltóságunkat - írja a Civil Összefogás Fórum közleménye.

Illusztráció EPA/Greek Police

Őrizetbe vettek öt migránst Krétán, akik hamis útlevelekkel próbáltak Németországba és Svájcba tartó repülőgépekre felszállni - közölte szerdán a görög sziget rendőrsége.

MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Oroszország több nagyvárosában szerdán is tömeges evakuálást kiváltó hamis bombariadók voltak. A hullám elérte Moszkvát is: a hatóságokhoz a nap folyamán több, elrejtett pokolgépről szóló névtelen telefonhívás érkezett.

2020. szeptember 29., kedd, Mihály