WikiLeaks-A szocialisták is az oroszokkal bővítettek volna a Paksi erőművet

Téma: 

A szocialisták is az oroszokkal bővítették volna a Paksi Atomerőművet a WikiLeaks által kiszivárogtatott iratok szerint – írja a Magyar Nemzet.

Bár az MSZP és a Gyurcsány-párt ma már élesen támadja a paksi bővítésről szóló megállapodást, a WikiLeaks dokumentumokból kiderül: 2009-ben még meg voltak arról győződve, hogy csak az oroszok tudják korszerűen és biztonságosan elvégezni a beruházást.

Egy távirat szerint például maga Mesterházy Attila, a szocialisták akkori frakcióvezetője az amerikai követség egyik munkatársának azt mondta, hogy az oroszok előnnyel indulnak a pályázaton.

A kiszivárgott iratokból az is kiderül, hogy a szocialisták az Orbán-kormány által felvett hitelnél jóval drágább hitelt vettek volna fel a Világbanktól és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól. Ráadásul Gyurcsány Ferencék a hitelért cserébe kisebbségi tulajdonrész is adtak volna a pénzügyi befektetőnek.

Kapcsolódó cikkeink

Gyurcsányék is az oroszokkal akarták bővíttetni Paksot?

Az amerikaiak 2008 decembere óta kísérik figyelemmel a paksi erőmű bővítését, és sokáig reménykedtek abban, hogy amerikai cégek is hasznot húznak a beruházásból – derül ki a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai nagykövetségi táviratokból, amelyeket a saját...

MTI/AP/Matt Dunham

Őrizetbe vette a Scotland Yard csütörtökön Julian Assange-t, a WikiLeaks kiszivárogtató honlap alapítóját, aki hét éve Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodott.

Egy amerikai jogvédő csoport több mint százezer aláírással megtámogatva arra kérte hétfőn az oslói Nobel-bizottságot, hogy az idei Nobel-békedíjat ítélje oda Bradley Manning amerikai közlegénynek, aki nagy mennyiségű titkos információt szivárogtatott ki a WikiLeaks internetes...

MTI Fotó Kovács Tamás

Szerdán kevéssel dél előtt 100 megawattnál nagyobb teljesítménycsökkenést okozó műszaki hiba történt a paksi atomerőmű 1.

2019. december 10., kedd, Judit