37 ezer új munkahelyet teremtenének

Az eddig beérkezett 1800 projektkezdeményezés keretében 37000 új munkahelyet teremtenének 500 milliárd forintból – jelentette be a Megyeházán, szerda délután tartott sajtótájékoztatón dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

A végéhez közeledik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat által szervezett projektgyűjtés. Az önkormányzat a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakra készít stratégiai és operatív tervet, a projektek gyűjtése ennek a megalapozására szolgál.

Dr. Mengyi Roland először a megye gazdasági helyzetét ismertetve szólt a növekvő foglalkoztatásról, a csökkenő munkanélküliségről, a megindult gazdasági növekedésről. Ezt követően áttért a 2014-20-as időszak tervezésére. Bejelentette, hogy december 10-ig közel 1800 darab projektjavaslat érkezett. A támogatási igény meghaladja a 500 milliárd forintot. A kezdeményezések jelentős része önkormányzati projekteket takar. A vállalkozói szférából közel 300-at regisztráltak. A nagyvállalatokat érintő projektek száma mintegy 30.

A vállalkozói projektek 4400 munkahely létrehozására adnak lehetőséget amennyiben a megvalósításukhoz szükséges 60 milliárd forint támogatást megkapják. Megyei szinten összesen közel 37000 új munkahely teremtése válik lehetővé. A program által felölet területek: kutatás-fejlesztés-innováció, KKV-k támogatása és a foglalkoztatás ösztönzése, oktatás, szakmai képzés, társadalmi felzárkóztatás, egészség-megőrzés, közlekedés, energetika, természeti és kulturális erőforrások fenntartható hasznosítása, környezetfejlesztés.

Kormány Krisztián, a projektgyűjtés vezetője elmondta a projektkezdeményezések alapján a kutatás-fejlesztés-innováció területén 140 új munkahelyet létesítenének 8 milliárd forintból. A KKV-k szektorban 4429 munkahelyet teremtenének közel 60 milliárd forintból, a közlekedésben 76 milliárdból 383 munkahelyet, az energetikáben megközelítőleg 70 milliárdból 25708, a természeti és kulturális erőforrások fenntartható hasznosítása 70 milliárd forintból 2249 munkahelyet, a környezetfejlesztés 145 milliárdból 893 munkahelyet jelentene.

A projektgyűjtés december 20-ig folytatódik. A megyei önkormányzat december 13. péntek, december 16. hétfő, december 18. szerda és december 20. péntek, 09.00.-12.00. várja a projektgazdákat a Megyeháza Szemere termében.

Ezen túlmenően Miskolcon két állandó helyszínen fogadják a projektötleteket, a gazdasági társaságokét a BOKIK-ban a civilszervezeteket a Civil Információs Centrumban.

Az ötletgazdák által kötelezően megadandó információkról a www.programtervezes.hu weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. A részletekről a a www.baz.hu -n találhatnak további információkat.

Az eddigi aktivitást megköszönve dr. Mengyi Roland kérte, hogy éljenek a lehetőséggel és juttassanak el minél több projekt kezdeményezést a gyűjtőkhöz. Ez a közös érdeke a megyében élőknek.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Máthé Zoltán

A kormány intézkedéseinek köszönhetően több mint 260 ezer ember munkahelye maradhatott meg a koronavírus-járványban – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán az M1-en.

MTI-fotó: Soós Lajos

Legújabb, 5,1 milliárd forint értékű beruházása keretében 681 új munkahelyet hoz létre a Continental Magyarországon, ezek nagy részét Nyíregyházán - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

A német Bosch-csoport 2014 második felétől a gyártás bővítését tervezi miskolci kéziszerszámgyárában: a faipari elektromos szerszámok gyártása és fejlesztésének egy része is a borsodi városba kerül.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormány által kidolgozott gazdaságvédelmi akcióterv célja, hogy annyi munkahelyet hozzanak létre, amennyit a koronavírus tönkretesz – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az M1-en sugárzott nyilatkozatában. Hangsúlyozta: egyetlen magyar sincs egyedül.

2020. szeptember 30., szerda, Jeromos