Biomassza kazánt avattak Tiszaújvárosban

Írta: Németh Csaba , - Frissítve: 31st January, 2013 - 12:12pm

Téma: 

2002-ben, amikor a jelenlegi fűtőmű megkezdte működését, Magyarország egyik, ha nem a legmodernebb ilyen jellegű létesítménye volt. Azóta a gázmotoros és a gázkazános fűtésrendszer, ha technikailag nem is avult el, ám nem rentábilis.

A Tisza BioTerm Kft. tulajdonosai, a Sinergy Kft. és a GDSH Kft. most úgy döntött, ismét modernizálnak, igaz ennek külső okai is voltak. 2011-ben a hő- és villamosenergia-termelés támogatását megszüntették, valamint a távhő termelői árát rendeletben határozták meg, emiatt a Tiszaújvárosi Fűtőmű gyakorlatilag veszteséges működésre kényszerült. Erre a kialakult helyzetre lehet válasz az az 500 kilowattos új biomassza kazán, mely jelentősen alacsonyabb áron, a környezet minimális terhelése mellett termel hőt. Az új kazán hőteljesítménye ugyan nem nagy - éves termelése 5000 gigajoule, mely az igények mindössze 2%-a – de jelenleg nem is ez a lényeg. A most elkészült berendezés ugyanis, úgynevezett pilot- projekt. Kis méretben,- mennyiségben tesztelik, hogy egy nagy biomasszás fűtőmű, amely már képes ellátni a város igényeinek jelentős részét, valóban az elképzelések szerint, rentábilisan működjék.

A távolabbi tervek között szerepel egy 14 megawatt kapacitású biomassza kazán megvalósítása, ezzel a tiszaújvárosi távhőigények 60%-a megújuló energiaforrás felhasználásával lenne biztosítva. Emellett az sem elhanyagolható, hogy a beruházás munkahelyeket teremt. A fűtőműben minimális személyzetnövekedés lehet, ami viszont ennél lényegesebb, hogy Tiszaújváros 25 kilométeres körzetében a mezőgazdasági szektor számos szereplője profitálhat a jövőbeni beruházásból, mert a biomasszát éppúgy alkothatják a fásszárú növények, mint a lágyszárúak. De az erdészet és a szállításlogisztika területén is munkahelyek teremtődhetnek. Mindezek eredménye a kedvezőbb távhőár a régió erőforrásainak felhasználásával, illetve a földgáztól való függőség jelentős csökkenése.

Kapcsolódó cikkeink