Budai: A kormány megoldja a húságazat problémáit

A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a felsőzsolcai Sajó-hús Kft.-ben kijelentette: a kormány vállalta, hogy megoldja a húsipar problémáját.A húságazatot érintő kérdésekről egyeztetett Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára szerdán a felsőzsolcai Sajó-hús Kft.-ben, ahol azt mondta, a kormány vállalta, hogy megoldja a húsipar problémáját. A politikus úgy fogalmazott: az ágazat problémája kezelhető, a megoldás azonban mindenki számára más és más lesz, más a megoldás Gyulán, Pápán, Kaposváron és más Felsőzsolcán.

Vannak üzemek, amelyek még talpon vannak, és vannak olyanok, amelyeknek segítséget kell nyújtani - tette hozzá, megjegyezve: a segítségnyújtás két részből áll, az értékesítési problémák megoldása a cél, illetve a folyamatos forráshiány kezelése. Közölte, a Magyar Fejlesztési Bank megnyitotta csaknem 15 milliárd forintos forgóeszköz-hitelkeretét, amelyre már lehet pályázni, a kormány által elfogadott sertésstratégia pénzügyi kerete pedig az idén 2,6 milliárd forint. Ez egyrészt marketing célra fordítható, másrészt pedig a feketegazdaságot visszaszorító forráslehetőséget jelent az ágazat szereplőinek. Emlékeztetett arra, hogy április elsejétől „indul a fordított áfa az élő és a félsertés tekintetében, amitől jelentős eredményeket remél a kormány”. Elmondta, a feketegazdaság mintegy 40-50 milliárd forintot von ki az ágazatból, a fordított áfának köszönhetően ez reményeik szerint visszaszorul majd. Budai Gyula hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is elkötelezett az iránt, hogy hozzájáruljon a húsipari szektorban a foglalkoztatási szint fenntartásához, javításához. Felsőzsolcán, a Sajó-húsnál közvetlenül hatvanegy ember munkájáról van szó, közvetve azonban ennek többszöröséről - tette hozzá. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke azt mondta: a húságazat talpra állításához minden lehetőséget megragadnak. Abból a mélyből, ahová az ágazat jutott, csak egy komplex ágazati stratégiával lehet kijönni, „az a meggyőződésem, hogy ez a stratégia kész”. Ennek pedig a nemzeti tenyésztési program, teljes körű technológiai fejlesztés és professzionális takarmányintegráció az alapja – tette hozzá. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink

Budai Bernadett: Nem értem Simon Gábort

Az MSZP azokat a lépéseket tette meg nagyon gyorsan Simon Gábor ügyében, amelyekhez jogosítványai, eszközei voltak, ennél többet egy párt nem tud tenni, hiszen nem nyomozóhatóság – jelentette ki a szocialisták szóvivője a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A magyar tejágazat megerősítése a cél, mielőtt várhatóan 2015-ben megszűnik az unióban a tejkvóta-rendszer - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára hétfőn az MTI-nek.

Budai Bernadett: A kamupártok miatt van a Fidesznek kétharmada

Az MSZP szóvivője szerint Kunhalmi Ágnes a kamupártok miatt bukott el a XVIII. kerületben, és ezzel a mandátummal lett a Fidesznek kétharmada.

2021. március 2., kedd, Lujza