Via Carpatia közgyűlés és kisprojekt szerződések

Forrás: baz.hu

Ezen a héten rendezték meg Kassán a Via Carpatia EGTC ünnepi Közgyűlését. Borsod-Abaúj-Zemplén megyét Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés újonnan megválasztott elnöke, Kassa megyét pedig Rastislav Trnka, Kassa megyei közgyűlés elnöke képviselte. A Kisprojekt alap támogatási szerződéseit ugyancsak hétfőn adták át Kassán a megyeháza Tükörtermében.

A Via Carpatia Csoportosulást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és a felvidéki Kassa Megyei Önkormányzat 2013-ban hozta létre a két szomszédos régió együttműködésének keretében. A célja az együttműködés bővítése, tanácsadói-konzultációs tevékenység a régiófejlesztés terén, Közös fejlesztési stratégiák kidolgozása, közös pályázatok kidolgozása, megvalósítása.   A Baltikumtól a Balkánig tartó Via Carpatia gyorsforgalmú útvonal kiépítésének a támogatása.

Via Carpatia közgyűlés, jobbra Bánné dr. Gál Boglárka, balra Rastislav Trnka. Kép forrása baz.hu

Az ünnepi közgyűlés a két elnök első hivatalos találkozóját jelentette.  A közgyűlés során megválasztásra került a Via Carpatia Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás új elnöke Bánné dr. Gál Boglárka személyében. A közgyűlés további részében a Felügyelő Bizottság tagjai kerültek megválasztásra.

A közgyűlések elnökei kölcsönösen kijelentették, hogy továbbra is ápolni szeretnék a két megye között kialakult együttműködést, melynek egyik nagyszerű eszköze a Via Carpatia EGTC.

A Kisprojekt alap támogatási szerződéseinek átadásán részt vett Bánné dr. Gál Boglárka, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, Rastislav Trnka, Kassa Megyei Önkormányzat elnöke, valamint a kedvezményezettek képviselői.

Az egybegyűlteket Orbán Máté Julianna, a Via Carpatia EGTC igazgató asszonya köszöntötte. A megnyitót követően Rastislav Trnka, majd Bánné dr. Gál Boglárka szóltak a résztvevőkhöz. Ünnepi beszédükben mindketten kihangsúlyozták a határon átnyúló együttműködés fontosságát és gratulációjukat fejezték ki azoknak, akik sikeres pályázatokat hajthatnak végre a Kisprojekt alap keretében. Erről érdemes tudni, hogy az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül a Kisprojekt alap (KPA) a kisebb terjedelmű pályázatok támogatásának regionális szintű eszköze. A Dunától keletre eső térségben a KPA-val kapcsolatos ügyintézést a Via Carpatia nyerte el és végzi.

A vezető kedvezményezettek abban a megtiszteltetésben részesültek, hogy a támogatási szerződéseket a két megye elnökeitől vehették át.

Az ünnepélyes rendezvény keretében 22 pályázat támogatási szerződése került átadásra, összesen 1,2 millió € értékben. A sikeres pályázatok közül 8 az 1. prioritási tengely (természet és Kultúra) keretében, 14 pedig a 4. prioritási tengely (Közintézmények és a határtérségben élő emberek határon átnyúló együttműködésének javítása) keretében kerül megvalósításra. Valamennyi sikeres pályázat hozzájárul az érintett megyék, valamint a keleti határtérség fejlesztéséhez.

Forrás: baz.hu

Kép: baz.hu

 

Kapcsolódó cikkeink

A köszöntőket követően dr. Mengyi Rolandot választották a Via Carpatia közgyűlése elnökévé

Via Carpatia Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás szerdán délelőtt Kassán, a megyeházán tartotta első közgyűlését. Az ülést dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, mint a Via Carpatia közgyűlésének elnöke vezette.

Mengyi Roland Kassán tárgyalt

A Borsod-Abaúj-Zemplén és Kassa megyék együttműködésének szervezésére létrehozott Via Carpatia EGTC Kassán tartott közgyűlést. Dr. Mengyi Roland közgyűlési elnök javaslatára megállapodtak, hogy a fő célok mellett közös, komplex gazdaságfejlesztési célokat dolgoznak ki.

Határokon átnyúló projektek és programok megvalósítására, regionális és gazdasági együttműködésre fókuszál egyebek mellett a Via Carpatia Korlátolt Felelősségű Európai Együttműködési Csoportosulás - az erről szóló egyezményt szerdán írta alá Kassán Borsod-Abaúj-Zemplén és...

Az alapkőletétellel hétfőn lényegében megkezdődött a Miskolc-Kassa közötti autópálya magyarországi szakaszának építése, a borsodi megyeszékhelyet a magyar-szlovák határon lévő Tornyosnémetivel összekötő 57 kilométer hosszúságú gyorsforgalmi út uniós és hazai forrásból...

2020. május 29., péntek, Magdolna