Drága volt a tanulópénz néhány kamionosnak Tokajban

Sokba kerül, ha valaki nem rendelkezik áthajtási engedéllyel Tokajban.

Nem csökken a lendülete Tokajnak a kamionforgalom csökkentéséért folytatott csatában.

Azt szeretnénk, ha mindenki szabálykövető lenne- mondta Posta György polgármester

 BG

Néhány évvel ezelőtt sikerült elérni, hogy a 38-as főútról kitiltsák a kamionokat, illetve csak azon kamionok hajthassanak keresztül a városon, amelyek áthajtási engedéllyel rendelkeznek.

A város Tarcal felőli szakasza még csak-csak elviselte volna az állandó kamiondübörgést, de a Bodrogkeresztúr felől érkező kamionok a város szűk utcáin áthaladva nagyon megnehezítették az ott élők életét.

– Már érezhető a forgalom csökkenése – mondja Posta György, Tokaj polgármestere –, de az utóbbi időben úgy tűnt, mintha sokkal több kamion haladna át a városon, mint amennyi a kiadott engedélyek miatt indokolt volna.

Szigorítás

Éppen ezért az utóbbi időben átfogó ellenőrzésbe kezdtek a rendőrök, és a felmérésből az derült ki, a Tokajon áthaladó kamionosok 40 százaléka nem rendelkezett áthajtási engedéllyel.

– Ez sok, ez nagyon sok – mondja Posta György. – Az az érdekes, hogy ezeknek a szabálytalanul áthajtó kamionoknak a zöme román. A lengyelek elég hamar megszokták az új rendet, korábban ők is Sátoraljaújhelynél léptek be az országba, és Tokajon keresztül utaztak. Most már Tornyosnémetinél lépnek be, végighajtanak a hármas úton, majd az autópályán mennek tovább Nyíregyháza, Debrecen vagy Budapest felé.

A közútkezelővel közösen most szigorítottak a tokajiak, aminek sok kamionos nem örült.

A kamionoszóna-tábla hatálya alatt lévő területeken folyamatos az ellenőrzés. Ha valaki nem rendelkezik engedéllyel, akkor megkapja a bírságról a csekket, és addig, amíg a bírságot be nem fizetik és erről a csekket be nem mutatják, a rendőrség leszereli a rendszámtáblát és a kamion a sofőrrel együtt vesztegelni kényszerül. Ez különösen a hét végén volt egy kicsit húzós néhány kamionosnak, amikor nem volt hol befizetni a csekket, mert már Nyíregyházán sem volt nyitva a posta. Ezeknek a szerelvényeknek a sofőrrel együtt Tokajban kellett vesztegelniük hétfőig.

– Ha ennek a híre elterjed, akkor alighanem újabb forgalomcsökkenés következik be. Azt szeretnénk, ha mindenki szabálykövető magatartást folytatna és nem csupán azért kerülne Tokaj felé, mert így olcsóbb – mondja Tokaj polgármestere.

Egy kis „hátulütő”

Voltak olyanok is, akiket eddig nem büntettek az áthaladásért, de most ők is fizethettek.

– A korábbi kamionos­zóna-tábla kerek volt, ami alá oda lehetett tenni a kivételek tábláját, így a lassú járművek engedélykérés nélkül áthajthattak a városon. Mostantól ez is megváltozott, mert a tábla négyszögletű lett, ami alá nem lehet kivételeket rakni. Ezért azoknak a mezőgazdasági szerelvényeknek, akik igazoltan Tokaj közigazgatási területén belül fuvaroznak csupán, továbbra sem kell engedélyt kérni, mindenki másnak viszont igen. Volt olyan mezőgazdasági vállalkozó, akit ez hátrányosan érintett és ezért a hét végén pár szerelvénye vesztegelni kényszerült, de már ők is megkérték azóta az útvonalhasználati engedélyt – mondja Posta György.

-boon.hu-

Kapcsolódó cikkeink

A történelmi borvidék büszke akar maradni Tokaj-Hegyaljára, így a csomagolás módját is meg kell adni az önkormányzat szerint az itt termett szőlőből előállított bornak.

Új mentők Tokajban

Megújult a Tokaji Mentőállomás gépjárműparkja. Pénteken mutatták be az új, a XXI. századi igényeknek megfelelő Mercedes betegszállító autót, valamint az év elején szolgálatba állt esetkocsit.

Fidesz iroda nyílt Tokajban

„Hosszú távra kell berendezkedni, fejben is!” –emelte ki dr. Mengyi Roland, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje a Tokajban nyílt Fidesz iroda avatásán szerda este.

A Fidesz-kormány 7 milliárd forintot biztosít arra, hogy az idősek, egyedül élő, vagy bárki, aki egészségügyi tanácsadásra, segítségre szorul fel tudjon keresni egy erre a célra létrehozott irodát.

2020. november 30., hétfő, András,Andor