Elismerések Az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2012-ben nyilvánította Az Erdők Nemzetközi Napjává március 21-ét azzal a céllal, hogy évről-évre világszerte megemlékezzenek az erdők és fák jelentőségéről. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. több munkatársa elismerést vehetett át az ünnepségen.

Dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár Az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából Pro Silva Hungriae Díjat adományozott Papp Gyulának, az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti vezérigazgató-helyettesének. Az indoklás szerint erdőfelújítási, erdőgazdálkodási területen hosszú időn át végzett munkája elismeréseként kapta a díjat. Papp Gyula a soproni Erdészeti- és Faipari Egyetem Erdőmérnöki Karán végzett 1980-ban. A diploma megszerzése óta folyamatosan az ÉSZAKERDŐ Zrt.-nél (illetve annak jogelődjénél) dolgozik. 2002-től a társaság erdészeti vezérigazgató-helyettese. Munkája során az a cél vezérli, hogy az országosan is kimagasló mértékű természetvédelmi korlátozások mellett az erdőkezelés folyamatosan megfeleljen az állami erdőkkel szemben támasztott természetvédelmi és társadalmi elvárásoknak. Az elmúlt évtized munkájának eredményeként mára az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdőfelújítási tevékenységét a természetes mageredetű erdőfelújítások magas aránya jellemzi.

Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át az államtitkártól Kiss Béla, az ÉSZAKERDŐ Zrt. műszaki osztályvezető-helyettese, az erdőgazdálkodás műszaki hátterének biztosítása, minőségügyi és környezetvédelmi területen végzett munkája elismeréseként. Kiss Béla 1978 óta dolgozik az erdőgazdaságnál. 2003-tól műszaki osztályvezető-helyettes, emellett szakirányú – tűzvédelmi felügyelő, emelőgép műszaki szakértő, környezetvédelmi felelős – feladatokat is ellát. 2011 óta kisvasúti referensként is dolgozik. A váltózó feltételekhez mindig rugalmasan alkalmazkodott, tovább képezte magát, szakismeretei rendkívül széleskörűek.

A Tállyai erdőterületen a természetvédelem, a fakitermelés, az erdőfelújítás és a vadgazdálkodás összehangolásával végzett munkája elismeréseként Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Rencsi Gábor József, az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti igazgatója. Rencsi Gábor József 1983 óta dolgozik a társaságnál, munkahelye azóta a Tállyai Erdészeti Igazgatóság, amelyet 2003 óta erdészeti igazgatóként irányít. Az erdészeti igazgatóság vezetésével eredményes gazdálkodás mellett fenntartatja a természetvédelem–fakitermelés–erdőfelújítás-vadgazdálkodás közötti egyensúlyt. Tagja több, az erdészet területén működő egyesület és szervezet vezetésének.

Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Váradi Gábor, az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti igazgatója a Zrt. egységes arculatának kialakítása, a Keletbükk erdőszerkezet-átalakítása érdekében végzett munkája, kárelhárítási tevékenysége elismeréseként. Váradi Gábor az ÉSZAKERDŐ Zrt. jogelődjénél 1993-ban kezdett dolgozni, 1995-től az erdőgazdaság Termelési Osztályán a primer fakereskedelmet irányította. 2007-től a Keletbükki Erdészeti Igazgatóság erdészeti igazgatója. Jelentős szerepe volt a 2008. őszén a Bükk-hegységben bekövetkezett viharkár felszámolásában. Az általa irányított Erdészeti Igazgatóság területén rendszeres erdőtüzek utáni kárhelyreállítási munkákat és a jelentős mértékű lucfenyőszáradás következtében szükségessé váló erdőszerkezet-átalakításokat eredményes irányítja.

Kapcsolódó cikkeink

Valamikor régen az emberek tudták, hogyan kell egyetértésben élni, most a természet csendje csak kevesekhez jut el - gyerekzsivajtól voltak hangosak a felsőzsolcai óvodák is. Ahol a Föld Napján énekekkel, játékkal és virág illetve faültetéssel telt a délelőtt.

Illusztráció

Már harmadik napja nem sikerül eloltani a szlovákiai Betlér közelében pusztító erdőtüzet. Csütörtök reggelre ugyan teljesen megfékezték a lángokat, és csak tűzfészkek izzottak, a napközben felkerekedő, 40 km/óra sebességű szél miatt újra terjedni kezdett a tűz.

Encsen a Magyar Nótaszerzők és Énekesek Észak-magyarországi Csoportja szervezett dalos ünnepet.

Mintegy ezertagú Békés megyei diákkórus fellépésével nyílt meg a magyar dal napja vasárnap délután Békéscsabán, a magyar dal idei fővárosában. A kórus a rendezvény ötletgazdájának, Presser Gábornak a vezetésével énekelte el a Miénk a tér című LGT-dalt.

2019. szeptember 16., hétfő, Edit