A fiatal gazdák további támogatásokra számíthatnak

A következő európai uniós költségvetési ciklusban, 2014-2020 között a fiatal gazdálkodók további támogatásokra számíthatnak, ez azt szolgálja, hogy minél többen válasszák élethivatásul a gazdálkodást, a mezőgazdasági tevékenységet - mondta V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtóbeszélgetésen.

Az államtitkár hangoztatta: alapvető fontosságú a magyar mezőgazdaság jövője szempontjából is a fiatal gazdálkodók arányának növelése. A magyar agráriumban kijelölt hosszú távú célok csak a generációváltás nyomán valósíthatók meg, így válhat a magyar mezőgazdaság innovatívabbá, korszerűbbé, ezért a szaktárca kiemelten kezeli a fiatal gazdák arányának növelését a mezőgazdaságban. A magyar gazdálkodók mintegy 6-7 százaléka 40 év alatti - ismertette. A magyarországi fiatal gazdálkodók - hozzávetőlegesen 3.300-an - az elmúlt években mintegy 36 milliárd forintnyi úgynevezett fiatal gazda támogatáshoz jutottak - közölte V. Németh Zsolt.

A fiatal gazdák támogatását az Európai Unió is a kiemelt programok között szerepelteti - emelte ki. Ennek érdekében a tervek szerint a következő költségvetési ciklusban a fiatal gazdálkodók a beruházásokhoz, a különböző eszközközbeszerzésekhez kapható, átlagosan 45 százalékos támogatáson felül 20 százalékos többlettámogatáshoz juthatnak. További példaként említette, hogy azok a gazdálkodók, akik az üzleti tervükben szereplő célokhoz támogatást kapnak és igazoltan teljesítik is ezeket, további öt év alatt mintegy 70 ezer eurós maximum többlettámogatáshoz is hozzájuthatnak. A magyar szaktárca tematikus alprogramokat is indít a fiatal gazdálkodók segítésére - mondta el. Ilyen lesz egyebek között a rövid élelmiszerlánc-projekt, valamint a fiatal gazda alprogram. Mikula Lajos, az Agrya ügyvezető elnöke arról beszélt, hogy a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) közvetítésével a múlt évben széles körű partnerség jött létre az állami szervezetek, az üzleti szereplők és a szakmai szervezetek között a mezőgazdasági generációváltás támogatása érdekében. Ennek jegyében aláírták a sajtótájékoztatón az Agrya és a Syngenta Kft. együttműködési megállapodását. Az Agrya ügyvezető elnöke emlékeztetett: az általa irányított szervezet kezdeményezte a Vidék Kaland Programot, valamint a Vesd Bele Magad! akciót, amelyek célja, hogy a fiatalokkal megismertessék a mezőgazdasági munkát, a vidéki életet. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink

A magyar vidéket népszerűsítik a fiatal gazdák

Várhatóan már februártól folytatódnak a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (Agrya) vidéki életmódot népszerűsítő projektjei: a Vesd bele magad és a Vidék Kaland elnevezésű program.

MTI Fotó

Egyre több fiatal tartja kiszámíthatónak és vonzónak a pedagóguspályát, 30 százalékkal nőtt a képzésre jelentkezők száma - mondta a Magyar Hírlapnak a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese.

MTI/EPA/Maurizio Brambatti

A magyarországi és határon túli egyházmegyékből Rómába érkezett több mint 1600 magyar fiatal vesz részt kedden a római Szent Péter téren a Nemzetközi Ministráns Szövetség (CIM) találkozóján, amelyhez Ferenc pápa is csatlakozik - mondta el Palánki Ferenc egri...

2019. június 27., csütörtök, László