Gombagyűjtés – csak szabályosan!

Az esős időjárásnak köszönhetően még mindig jócskán van gomba a Bükkben és a Zemplénben. Ezekben a napokban is nagyon sokan mennek ki az erdőkbe, hogy szedjenek belőle kisebb-nagyobb mennyiséget.

 

Szeretnénk mindenkit emlékeztetni arra, hogy a gombagyűjtést, akárcsak az erdei vadgyümölcs szedését az erdőtörvény szabályozza.

Eszerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei állami tulajdonú erdőkben – az erdőgazdálkodó engedélye nélkül – egyéni szükségletre személyenként és naponta legfeljebb két kilogramm gomba gyűjtése engedélyezett. Az így összegyűjtött gombát viszont nem szabad kereskedelmi forgalomban értékesíteni. A két kilogrammnál nagyobb mennyiségű, illetve kereskedelmi célú gyűjtés és felvásárlás kizárólag az ÉSZAKERDŐ Zrt. előzetes hozzájárulásával történhet.

title]

Gyűjtést csak az végezhet, aki a területileg illetékes Erdészeti Igazgatóság által kiadott gyűjtési engedéllyel rendelkezik. Az engedélyt az illetékes kerületvezető erdésztől lehet beszerezni, egy hétre szól, a kiváltása díjköteles, 500 forintba kerül. Arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy a leszedett gombát minden esetben meg kell vizsgáltatni gombaszakértővel. Így ugyanis elkerülhetők az esetleges mérgezések – mondta Bányai Péter, az erdészeti társaság erdőművelési vezetője.

 

ÉSZAKERDŐ Zrt. 

Kapcsolódó cikkeink

Borús, ködös idő lesz. Gyenge szél, ónos szitálás, hó várható. Napközben is csak 0, -4 fok várható.

Foto:sziget.hu

Már csak 10 nap a Szigetig!

 

AP
Már csak néhány óra van hátra a riói olimpia megnyitójáig, mely magyar idő szerint pénteken éjjel kezdődik. Az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti az ünnepséget, melyen kétszázhat ország több, mint tízezer sportolója vesz majd részt.
MTI Fotó

Már nagyon kevesen jönnek a nyugat-balkáni útvonalon, és akik erre érkeznek, azok is ellenőrzötten jöhetnek csak - mondta Ördögh Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa, Balkán-szakértő vasárnap az M1 aktuális csatornán.

2020. szeptember 28., hétfő, Vencel