Magyar-szlovák együttműködés a Via Carpatia jegyében

Via Carpatia Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás szerdán délelőtt Kassán, a megyeházán tartotta első közgyűlését. Az ülést dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, mint a Via Carpatia közgyűlésének elnöke vezette.
A Via Carpatia együttműködés által érintett térség Európa szívében fekszik, a 14 ezer km2 kiterjedésű, több mint 1,5 millió lakosú terület részben a szlovákiai Kassa megyéhez, részben a magyarországi Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez tartozik. A térséget számtalan történelmi, gazdasági szál köti össze. Erre támaszkodva az EU-n belül új fejezetet szeretnének nyitni az együttműködés terén.

Zdenko Trebula, a Kassa megyei önkormányzat elnöke bevezetőjében emlékeztetett arra, hogy a Via Carpatia megalapításának dokumentumait idén, január 9-én írták alá. Az együttműködésnek két alapító tagja a Kassa megyei önkormányzat és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat. A későbbiekben várhatóan a szomszédos ukrajnai Kárpátalja is társul.
Dr. Mengyi Roland, emlékeztetett arra, hogy törekvéseik összhangban vannak a két ország miniszterelnökének jelenlétében két hete aláírt megállapodással. „Az Orbán-Fico találkozó is mutatja, hogy amikor 2011-ben eldöntöttük a Via Carpatia létrehozását, nagyon jól döntöttünk. A miniszterelnökök jelenlétében aláírt megállapodásokban foglaltak egyeznek a mi céljainkkal”- értékelt dr. Mengyi Roland.
A két ország közötti megállapodások közül kiemelt jelentősége van számunkra a közlekedési kapcsolatok fejlesztésének. Dr. Mengyi Roland emlékeztetett, hogy a 64 új, vagy megújuló közúti kapcsolatból 29 a mi határszakaszunkra, vagyis Borsod-Abaúj-Zemplén és Kassa megyék területére esik, ami nagy eredmény.
Az igazgatói tisztségre beérkezett pályázatok közül egy erre a célra létrehozott bizottság javaslata alapján a kassai Orbán Máté Júliannát választotta a közgyűlés. A szervezet közgyűlése elfogadta a Via Carpatia közgyűlésének tanácskozási rendjét, 2013. évi költségvetését.

A keretek és személyek adottak, most már a szakembereken múlik az együttműködés sikere.

Kapcsolódó cikkeink

A magyar-magyar párbeszéd és a Nyugat-Balkán a kiemelt témája az idei Tusványosnak, a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek, július 23-28. között, az erdélyi Tusnádfürdőn - jelentette ki Németh Zsolt külügyi államtitkár az esemény budapesti sajtótájékoztatóján.

A brüsszeli magyar nagykövet tudomása szerint két magyar sebesült meg a brüsszeli merényletsorozatban, mindkettőjüket kórházban ápolják. Ezt Nagy Zoltán nagykövet az M1 élő adásában közölte.

 

Az Aluinvent Zrt. (www.aluinvent.com) nagyszilárdságú és ultrakönnyű alumínium termékek, anyagtechnológiai és anyagvizsgálati berendezések fejlesztésével, gyártásával és mérnöki szolgáltatások nyújtásával foglalkozik.

2020. február 26., szerda, Edina