Megemlékezés Nagycsécsen a romák elleni támadás évfordulóján

Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára gyászbeszédet mond a romák elleni támadássorozat áldozataira emlékezve Nagycsécsen.Öt évvel ezelőtt, november 3-án Molotov-koktélt dobtak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei község szélén álló két, egymással szemben lévő házra, majd sörétes puskával lőni kezdtek az ablakokra.

A rasszizmus nem természeti csapás, hanem emberek műve, a kisebbségek elleni gyűlölet erősödik egész Európában, így Magyarországon is - mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára Nagycsécsen.

A támadásban egy 43 éves roma férfi és egy 40 éves roma nő elhunyt, egy ember 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A nagycsécsi gyilkosság a romák elleni támadássorozat része volt: a 2008-ban és 2009-ben összesen kilenc helyszínen lőfegyverekkel, gyújtópalackokkal végrehajtott támadások következtében hatan meghaltak, köztük egy gyermek, öten súlyosan megsérültek, köztük is van egy gyermek.

A rendőrség 2009 augusztusában egy debreceni szórakozóhelyen őrizetbe vette a négy férfit, akit a romák elleni támadásokkal gyanúsítottak meg. A Nemzeti Nyomozó Iroda 2010 augusztusában zárta le a nyomozást; a rendőrség mind a négy gyanúsított ellen vádemelést javasolt.

A Budapest Környéki Törvényszék 2013. augusztus 6-án tényleges életfogytiglanra ítélte a romagyilkosságok ügyében Kiss Árpád elsőrendű, Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlottat első fokon, nem jogerősen. Csontos István negyedrendű vádlott büntetése tizenhárom év fegyház.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Balogh Zoltán

A vírus elleni védekezés jól összekapcsolódott a migráció elleni védekezéssel – mondta a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese hétfő reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

hirado.hu

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) országos kampányt indít a parlagfű elleni védekezés fontosságáról több szervezet közreműködésével. A fő irány a prevenció, ezért a hatósági munka támogatása mellett nagyon fontos a megelőzést segítő kommunikáció....

Szabó Gábor - Origo

Az orosz Szergej Karaszjov vezeti a magyar labdarúgó-válogatott második, Izland elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzését szombaton.

Az európai szövetség csütörtökön hozta nyilvánosságra a mérkőzés játékvezetőjének nevét.

MTI-fotó: Máthé Zoltán

Az ősszel induló tanévben is lehetőséget kapnak a hetedik osztályos lányok arra, hogy méhnyakrák elleni ingyenes védőoltást kapjanak, az ehhez szükséges beleegyező nyilatkozatot 2015.

2020. szeptember 24., csütörtök, Gellért,Mercédesz