Megemlékezés Nagycsécsen a romák elleni támadás évfordulóján

Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára gyászbeszédet mond a romák elleni támadássorozat áldozataira emlékezve Nagycsécsen.Öt évvel ezelőtt, november 3-án Molotov-koktélt dobtak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei község szélén álló két, egymással szemben lévő házra, majd sörétes puskával lőni kezdtek az ablakokra.

A rasszizmus nem természeti csapás, hanem emberek műve, a kisebbségek elleni gyűlölet erősödik egész Európában, így Magyarországon is - mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára Nagycsécsen.

A támadásban egy 43 éves roma férfi és egy 40 éves roma nő elhunyt, egy ember 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A nagycsécsi gyilkosság a romák elleni támadássorozat része volt: a 2008-ban és 2009-ben összesen kilenc helyszínen lőfegyverekkel, gyújtópalackokkal végrehajtott támadások következtében hatan meghaltak, köztük egy gyermek, öten súlyosan megsérültek, köztük is van egy gyermek.

A rendőrség 2009 augusztusában egy debreceni szórakozóhelyen őrizetbe vette a négy férfit, akit a romák elleni támadásokkal gyanúsítottak meg. A Nemzeti Nyomozó Iroda 2010 augusztusában zárta le a nyomozást; a rendőrség mind a négy gyanúsított ellen vádemelést javasolt.

A Budapest Környéki Törvényszék 2013. augusztus 6-án tényleges életfogytiglanra ítélte a romagyilkosságok ügyében Kiss Árpád elsőrendű, Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlottat első fokon, nem jogerősen. Csontos István negyedrendű vádlott büntetése tizenhárom év fegyház.

Kapcsolódó cikkeink

Szabó Gábor - Origo

Az orosz Szergej Karaszjov vezeti a magyar labdarúgó-válogatott második, Izland elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzését szombaton.

Az európai szövetség csütörtökön hozta nyilvánosságra a mérkőzés játékvezetőjének nevét.

hirado.hu

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) országos kampányt indít a parlagfű elleni védekezés fontosságáról több szervezet közreműködésével. A fő irány a prevenció, ezért a hatósági munka támogatása mellett nagyon fontos a megelőzést segítő kommunikáció....

MTI-fotó: Máthé Zoltán

Az ősszel induló tanévben is lehetőséget kapnak a hetedik osztályos lányok arra, hogy méhnyakrák elleni ingyenes védőoltást kapjanak, az ehhez szükséges beleegyező nyilatkozatot 2015.

A Miskolci Járási Ügyészség szemérem elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy 35 éves férfivel szemben.

2019. november 15., péntek, Albert,Lipót