Megnyitják a borsodi szénbányákat?

A mélyművelésű szénbányászat újraindítását fontolgatja Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a megyei önkormányzat, amihez partner lenne a japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium energiapolitikai célkitűzéseit támogató energiagazdasági intézet (IEEJ) és a Chiyoda vállalat - jelentették be az intézmények képviselői 2013. július 31-én, Miskolcon.

A borsodi szénmedencében számos mélyművelésű bánya működött, az utolsót csaknem húsz éve zárták be, ugyanakkor a föld mélye a szakemberek szerint több millió tonna szenet rejt még.

Ríz Gábor, a megyei közgyűlés alelnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a szén stratégiai jelentőséggel bír, kitermelése csökkentené az ország importfüggőségét, a bányák újranyitása pedig munkahelyeket teremtene. Az úgynevezett tiszta szén technológia alkalmazása pedig lehetővé teszi a szén és a lignit környezetbarát felhasználását.

Tájékoztatása szerint az IEEJ megvalósíthatósági tanulmányt készít egy lehetséges magyarországi tiszta szén projektről.

Toldi Ottó, az NFM főosztályvezető-helyettese arról szólt, hogy a nemzeti energiastratégia egyik legfontosabb célja az ország importfüggőségének csökkentése, ezért lenne fontos a hazai forrásokra támaszkodni. Megfogalmazása szerint ma a földgáz beszerzési ára olyan magas, hogy újra rentábilis lehet a hazai szénvagyon hasznosítása. A cél az, hogy a szenet környezetbarát módon hasznosítsák, nemcsak az energiaiparban, hanem a vegyiparban is - mondta.

Kapcsolódó cikkeink

A Borsodi lett a Diósgyőr főszponzora

Hétfőn rendezte a DVTK hagyományos szurkolói ankétját, melynek első félidejében ünnepélyesen lehullt a lepel a Diósgyőri VTK új támogatójának kilétéről. A Borsodi Sörgyár hosszú távon kötelezte el magát a DVTK mellett és főszponzorként segíti a csapatot.

Borsodi és az NB1-be frissen felkerült Mezőkövesd-Zsóry FC szponzori megállapodást kötött, amelyet szombaton este, a Győr elleni futballmérkőzést megelőzően jelentett be a sörgyár és a klub vezetősége.

 A XV. Borsodi Sörfesztivál törölve

A XV. Borsodi Sörfesztivál szervezői közleményükben arról tájékoztatták szerkesztőségünket, hogy idén elmarad a Borsodi Sörfesztivál. A szervezők elnézést kérnek a fesztiválozóktól, és a zenekaroktól egyaránt.

Idén először rendezték meg a Nemzeti Vágta előfutamát, a Borsodi Vágtát Hernádnémetiben. A szombati előfutamok mellett volt kamasz és női huszár vágta, valamint öreg rókák futama is.

2019. szeptember 16., hétfő, Edit