Megújul a füzéri vár és a füzérradványi Károly-kastély

Összesen 4,5 milliárd forintos kastély- és várfejlesztési program indul a füzéri várban és a füzérradványi Károlyi-kastélyban a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében - közölte kedden Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzérradványban.

 

Mint elmondta, a füzéri vár korábban megkezdett fejlesztése 1,5 milliárd forintos hazai társfinanszírozással kiegészített európai uniós forrásból folytatódik. Ebből a két éve átadott, első ütemben megvalósult projektelemek kiegészítése történik meg. Ezúttal megépül az úgynevezett Rimay-ház, a Pápai-ház, az ecetesház, megújul a várudvar, szabadtéri színpad épül, valamint olyan beruházások valósulnak meg, amelyekkel interaktív módon mutathatják be egy középkori vár életét, de gasztronómiai bemutatókra is lehetőség nyílik – közölte a miniszteri biztos.

Füzérradványban a Károlyi-kastély 1,5 milliárd forint európai uniós forrásból újul meg, amely kiegészül további 1,4 milliárd forintnyi hazai támogatással. Ebből a pénzből a tetőcserét, az épületgépészet megújítását, az épület szigetelését és külső festését végzik el. A földszinten felidézik a kastély aranykorát, az 1930-as éveket, amikor kastélyszállóként működött az épület. Az emeleten pedig a helyszínen forgatott Karády Katalin-filmek nyomán filmtörténeti tárlatot is berendeznek.

Hozzátette, hogy a füzérradványi volt az ország első kastélyszállója, amelyet a harmincas években üzemeltetett a Károlyi család. A vállalkozás nemcsak üzleti siker volt, hanem a helyszínen megfordult a társadalmi elit jelentős része is – fogalmazott a miniszteri biztos. Virág Zsolt szerint ennek a korszaknak a felidézésével olyan atmoszférát lehet teremteni a látogatók számára, amely egyedülálló.

A miniszteri biztos beszélt arról is, hogy szeretnének a kínálattal minden korosztályt megszólítani, ezért az interaktív elemek, valamint az aktív kikapcsolódást kínáló szolgáltatások széles körűek lesznek. Példaként említette a piknikkosár programot, amely során a kastély körüli parkban tett sétához helyi termékekből összeállított kosarat lehetne vásárolni a recepción.

Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a két beruházás jelentősen megnöveli majd a térség turisztikai vonzerejét. A zempléni és abaúji idegenforgalom ugyanis három pillérre épül: az épített örökségre, a természeti értékekre, valamint a tokaji borra. Ehhez párosulnak azok a programok, amelyek egész évben aktív kikapcsolódást nyújthatnak a vidékre látogatóknak.

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Georgi Licovszki

Szörnyű ezt mondani, de egy migráns kiutasításához az kell, hogy a hatóságok megfogják, és kivigyék az országból. Hogy hova, az teljesen mindegy, oldja meg a kiutasított személy – mondta az M1-en Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

MTI/AP/Michael Probst

A választások eredménye bevándorlásellenes áttörést jelent Németországban.

MTI Fotó: Marjai János

 Az elmúlt napok szélsőséges időjárása komoly károkat okozott az erdőkben; Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára a Pilisben a helyszínen tájékozódott a természeti csapásról - tájékoztatott a tárca kedden.

Az alábbi videóra a szélsőjobboldali mozgalmakat figyelő Athena Intézet honlapján keresztül egy hungarista újság oldalán találtunk. Azon az újságén, amely annak idején elsőként adott hírt Szegedi Csanád zsidó felmenőiről.

2019. június 21., péntek, Alajos,Leila