„Ne csak emlékezzünk, gondolkozzunk, cselekedjünk is!”

A trianoni békediktátum évfordulóján, szerdán tartották Tokajban a Nemzeti összetartozás napját. Az országzászló emlékműnél dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő mondott beszédet.

 

 

Dr. Simon Csaba, a Tokaji Országzászlóért Egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket. Emlékeztetett rá, hogy 2003 óta minden évben összegyűlnek itt a tokajiak és környékbeliek: „megemlékezünk arról a XX. századi traumáról, amely országunkat, nemzetünket érte.” Kitért arra, hogy 2011-től új dimenzióba léptek, mert a nemzeti összetartozás eszméjét is próbálják erősíteni. Tavalytól pedig a felújított országzászlónál jöhetnek össze az emlékezők.

 

Ezt követően Ringer István tárogatós művész adott műsort, majd dr. Mengyi Roland mondott ünnepi beszédet. Apponyi Albertet, a béketárgyaláson résztvevő magyar delegáció vezetőjét idézte: „Amit isten összekötött azt ember ne válassza el! Hazánk területére is alkalmazható e mondás.” De nem alkalmazták. Ennek apropóján dr. Mengyi Roland kérte, hogy ne csak emlékezzünk, gondolkozzunk és cselekedjünk is.

 

Az 1920. június 4-éhez vezető úton két fontos vereséget szenvedtünk. Elvesztettük az első világháborút, s az azt követő dilettáns katonapolitika (Linden Béla hadügyminiszter: soha többé katonát nem akarok látni!) következtében elvesztettük a Délvidéket, a Felvidéket, s a korábban rongyosra vert románok bevették Erdélyt.  A másik hiba az volt, hogy Magyarország nem szerepelt a diplomácia térképén, mivel Ausztria részeként kezeltek minket. Ennek következtében nem ültettek minket ahhoz az asztalhoz, ahol döntöttek. Azzal a néppel viselkedtek így, amelyről 50-60 évvel korábban, a Kossuth emigráció idején szárnyaló sasként beszéltek. Ez errodálódott 1920, nem tudtuk megmutatni a magyarság igazi arcát. Ez  nem ismétlődhet mégegyszer.

 

Ma Európában ugyanezek a csaták zajlanak, csak más vezetőkkel és eszközökkel. A helyszíne pedig Brüsszel. „Erősen kell képviselnünk hazánkat és nemzetünket. Fel kell tenni hazánkat Európa, a világ diplomáciai térképére”- fogalmazta meg a közös célt dr. Mengyi Roland. A polgári kormány ezen dolgozik. A hatékony érdekképviselethez, fejlődéshez minden magyar összefogására szükség van, határon innen és túl.

title]

 

A magyarság szempontjából fontos nap június 4-e, s nem csak az emlékezés miatt, hanem alkalmat ad arra is, hogy közösen gondoljunk az előttünk álló feladatokra, amelyekért az év többi napján kell dolgozni. Mindenki tegye a dolgát, a diák tanuljon, a felnőtt dolgozzon, az idősek segítsék, tanítsák a fiatalabbakat, a kormány erősítse  a magyar szellemet, gazdaságot. „Mi ezt tesszük”- vont mérleget a közgyűlés elnöke.

 

Az ünnepi beszédet követően a római katolikus, görög katolikus, református, evangélikus, ortodox egyház jelen lévő képviselői mondtak áldást. A ceremónia végén elhelyezték az emlékezés virágait. A megyei önkormányzat nevében dr. Mengyi Roland koszorúzott.

Kapcsolódó cikkeink

Borús, ködös idő lesz. Gyenge szél, ónos szitálás, hó várható. Napközben is csak 0, -4 fok várható.

Foto:sziget.hu

Már csak 10 nap a Szigetig!

 

Gombagyűjtés – csak szabályosan!

Az esős időjárásnak köszönhetően még mindig jócskán van gomba a Bükkben és a Zemplénben. Ezekben a napokban is nagyon sokan mennek ki az erdőkbe, hogy szedjenek belőle kisebb-nagyobb mennyiséget.

 

AP
Már csak néhány óra van hátra a riói olimpia megnyitójáig, mely magyar idő szerint pénteken éjjel kezdődik. Az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti az ünnepséget, melyen kétszázhat ország több, mint tízezer sportolója vesz majd részt.
2019. december 16., hétfő, Etelka,Aletta