Ötven éve kapta vissza városi rangját Sárospatak

Az évfordulót augusztus 20-án számtalan programmal ünneplik a zempléni városban – közölte Sikora Attila alpolgármester (Fidesz-KDNP) az MTI-vel.

Elmondta, a városba érkezik a Szent Korona másolata, amelyet a bazilikában lehet majd megtekinteni délig. A bazilika és a Rákóczi-vár közti Szent Erzsébet utcában délután egyebek mellett retro játszóház, diafilmvetítés és veterán autók kiállítása várja az érdeklődőket.
 
MTI Fotó
 

Az alpolgármester kitért arra, hogy a helyi nyugdíjasklubok tagjai az újra várossá nyilvánítás évének megfelelő mennyiségű, vagyis 1968 palacsintát készítenek, és meg lehet kóstolni a város tortáját is, amit még májusban választottak ki a szakemberek. A muskotályos borkrémmel készített tortát eredetileg a helyi rendelőintézet csapata alkotta meg, az augusztus 20-i eseményre pedig Kövér Zsolt cukrászmester készíti el a nagyközönség számára.

A városi ünnepség öt órakor kezdődik a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának udvarán, ami után a vár melletti szabadtéri színpadon Fenyő Miklós koncertjén vehetnek részt az érdeklődők. Az ünnepségsorozatot tűzijáték zárja – közölte Sikora Attila.

Sárospatak 1886-ban vesztette el városi rangját. Ugyan hosszú ideig járási székhely volt, de csak 1968. augusztus 20-án lett ismét város.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

http://www.zseda.hu/

Tízezren voltak vasárnap az egykori neves dalszövegíró, zeneszerző, Szenes Iván emlékére rendezett koncerten a főváros VIII. kerületében. Az est keretében Zséda vehette át a Kornay-Szenes Iván Díjat.

Viktor Janukovics ukrán elnök pártja, a Régiók Pártja kapta a legtöbb pártlistás szavazatot az ukrán központi választási bizottság csütörtök este közzétett nem hivatalos végeredménye szerint.

Alice Munro kanadai írónőnek ítélte oda a 2013. évi irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

2020. április 4., szombat, Izidor