A pálinka legyen agrár vezértermék, világmárka

A kormány célja, hogy a pálinka agrár vezértermékké, világmárkává váljon a következő években. Az agrárstratégiában külön is szerepel a pálinka, ez a márkanév hungaricum - mondta dr. Mengyi Roland (Fidesz) országgyűlési képviselő szombaton Boldogkőváralján, sajtótájékoztatón.A politikus, aki egyben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke is, a Bestillo Pálinkaház által immár második alkalommal rendezett Gönci Barack Vigasságon elmondta: a pálinka fogyasztása bel- és külföldön is reneszánszát éli, az italkülönlegesség értékesítése évről-évre nő. Ezért fontos a minőségére is odafigyelni, amelyet a védjegygarancia-rendszer is szolgál.

Dr. Mengyi Roland emlékeztetett arra, hogy a magyar pálinka védelmét a Fidesz vezette kormány már 2010-ben kezdeményezte.

A hagyomány volt az elindítója 2010 szeptemberében annak a törvénymódosításnak is, amellyel a kormány szabaddá tette a saját fogyasztásra szánt pálinka házi főzését ötven literig - emlékeztetett.

A politikus tájékoztatása szerint 2012-ben a házi pálinkafőzőkben csaknem 12 millió liter pálinka készült, míg a kereskedelmi főzőkben 1,8 millió liter.

Megjegyezte: az unió a háznál történő pálinkafőzés miatt is vitába szállt Magyarországgal.

Az EU az elmúlt évben kötelezettségszegési eljárást indított, a magyar kormány azonban nem kíván lemondani erről a hagyományról, és az európai bírósághoz fordult. Várhatóan az idén vagy legkésőbb jövő tavasszal ítélet születik - jegyezte meg.

A kajszibarack Abaúj jellegzetes gyümölcse. A környéken elsősorban a magyar kajszi, a Gönci magyar kajszi, a Ceglédi bíborkajszi, illetve a Pannónia fajtát termesztik. Ezekből készül a földrajzi eredetvédett gönci barackpálinka is, amely annak köszönheti védett státusát, hogy nemcsak az alapanyaga helyi, hanem lepárlását és palackozását is helyben végzik.

A gönci barackpálinka egyik gyártója, a Bestillo Pálinkaház tavaly rendezte meg az 1. Gönci Barackfesztivált a Pálinkaház boldogkőváraljai látogatóközpontjában. Mivel a gönci barack különleges puhaságának köszönhetően nehezen szállítható, és frissen szedve a legfinomabb, ezért a szervezők az idén is a szüret idejére időzítették a mulatságot.

Kapcsolódó cikkeink

hirado.hu

A szeretet, a megértés, a segítő szándék, a jóakarat és az alázat fontosságára hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök újévi köszöntőjében, amelyet péntek nulla óra után, 2016 első pillanataiban sugároztak a televíziók.

EPA

A nemzetközi közösséget a békéért folytatott harcra és párbeszédre szólította fel első üzenetében vasárnap az ENSZ új főtitkára.

Legyen 2013 az autonómia éve a magyar nemzeti közösség számára - javasolta Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetőivel közösen tartott pénteki nagyváradi sajtóértekezletén.

A víznek az együttműködés, a jólét forrásának kell lennie, nem pedig konfliktusforrásnak - hangoztatta Martonyi János külügyminiszter 2013. október 11-én, a Budapesti Víz Világtalálkozó utolsó napján.

2020. május 29., péntek, Magdolna