A rókák már nappal is ragadoznak

  Bodrogolasziban egyelőre tehetetlenek az állattartók.

 

Egy Olvasó hívta fel a napilap figyelmét, hogy rettegnek a tyúkokat tartók Bodrog­olasziban, mert rókák garázdálkodnak a faluban, a polgármester pedig egyelőre tehetetlen.

Keresik a megoldást

Kovács Józsefet, Bodrog­olaszi polgármesterét megkérdeztük, tényleg ennyire rettenetes-e a helyzet.

– Ha lenne kedvem viccelődni, akkor azt mondanám, még ennél is rettenetesebb, de ez egy egyáltalán nem az a helyzet, amikor mosolyogni lenne kedvem. A rókákról tudjuk, hogy inkább éjszaka aktívak, de ez a helyzet mára megváltozott, már nappal is egyre többen bukkannak fel a faluban.

Ha éjszaka, amikor bezárva tartjuk a tyúkokat és akkor jelennek meg a településen, és azok közül a tyúkok közül visznek el egyet-egyet, amiket a gazdájuk elfelejtett bezárni, vagy gondatlanságból nyitva hagyta a ketrecet, akkor még azt is mondhatnám, ő tehet róla, hogy kára lett. De akkor, amikor fényes nappal az orrom előtt, a saját udvaromon látom, hogy a róka a tyúkommal a szájában úgy ugorja át a kétméteres kerítést, mintha az ott sem lenne?

Ilyen helyzetben mit tehet egy település vezetője?

– Hívtam a vadásztársaságot, vadásszák le a rókákat. Először azt mondták, a róka az állam tulajdona, nem lőhetik le. Kérdeztem, a fácán és az őz, amit lelőnek, az nem az állam tulajdona? Akkor azt mondták, településen belül, de annak 300 méteres körzetében sem lehet vadászni.

Kérdeztem: a rendőrségen nem tudnak erre engedélyt kérni? Vagy esetleg további tippet adva nekik, a rókának van élőhelye, kotoréknak hívják, azt meg lehet találni, a rókát ott is meg lehet fogni. Egyelőre süket fülekre találtunk.

A héten lesz testületi ülés, ahol ezt is megvitatjuk. Felmerült lehetőségként az is, hogy megkérjük a gazdákat, írják össze a kárukat és bepereljük a vadásztársaságot.

 

-boon.hu-

Kapcsolódó cikkeink

A miskolci rendőrök a helyszín közelében elfogták azt a két fivért, akik kiraboltak egy 83 éves nyugdíjast.

Internet

Jól alakultak a Kína és az Egyesült Államok magas rangú delegációi között folyó kereskedelmi tárgyalások Pekingben, így meghosszabbítják egy nappal a hétfőn indult, eredetileg kétnaposra tervezett egyeztetéseket.

Borús, ködös idő lesz. Gyenge szél, ónos szitálás, hó várható. Napközben is csak 0, -4 fok várható.

A jövő héten szelesebb és hűvösebb lesz az időjárás.

2019. július 16., kedd, Valter