Szociális és fejlesztő központ adtak át Szendrőben

Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár adta át a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet új szociális és fejlesztő központját a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőben szerdán.
Az épületegyüttes három funkciót lát el: része az árvízi logisztikai központ, a Biztos Kezdet Gyerekház, illetve egy munkaerő-piaci iroda.
Soltész Miklós a központ három funkciójára utalva azt mondta, minden generációnak otthon ad a ház, mindenkit befogad.
Kitért a 2010-es rekordméretű árvízre is, amely a Bódva menti településeket, így Szendrőt és Edelényt is érintette. A szendrői központ egyfajta árvízi védekezési bázis, segít, ha a térségben bármilyen humanitárius katasztrófa bekövetkezik - mondta az államtitkár.
A 16 millió forintból létrehozott központ logisztikai bázisként és humanitárius segélyezési-, valamint árvízvédelmi képzőhelyként is működik majd.
Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet Szociális és Fejlesztési Központ igazgatója arról beszélt, hogy az épületegyüttes elsődlegesen katasztrófahelyzetben, logisztikai bázisként üzemel, a szervezet innen osztja ki majd a védekezéshez szükséges eszközöket, illetve segélyeket, emellett humanitárius segélyezési- és árvízvédelmi képzéseknek is otthont ad.
A logisztikai bázis lehetővé teszi, hogy a régió lakosai hatékony eszközökkel és felszereléssel készüljenek fel egy esetlegesen bekövetkező újabb árvízre, megelőzve, illetve enyhítve a károkat - tette hozzá.
A Biztos Kezdet Gyerekház elsődleges célja a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkózása. A komplex gyermekfejlesztés átfogó célja, hogy a kicsiket felkészítsék az óvodára, iskolára, ezáltal javíthatják a beiskolázási mutatókat, és csökken az iskolai lemorzsolódás. Szemléletformáló hatással is támogatják a szülőket, továbbá a gyermekekkel kapcsolatba kerülő szakemberek folyamatos kompetenciafejlesztését is elősegítik - részletezte.
Mint mondta, az Ökumenikus Szociális és Fejlesztőközpontjában helyet kapott egy munkaerő-piaci iroda, ahol a mikrotérség hátrányos helyzetű, munkanélküli lakosainak munkaerő-piaci kompetencia-, és készségfejlesztése zajlik.
Beszámolt arról, hogy két hátrányos helyzetű, munkanélküli helyi lakost szakértők készítettek fel a munkaerő-piaci mentori feladatok ellátására. Az így felkészített munkatársak az Ökumenikus Segélyszervezet alkalmazásában, külső szakértők bevonásával komplex munkaerő-piaci tanácsadást nyújtanak a helyieknek.
Első körben 15 fő részesülhet munkaerő-piaci tanácsadásban. Részt vesznek egy 60 órás személyiség-, és készségfejlesztő tréningen, heti rendszerességgel megtartott egyéni álláskeresési-, és pályamódosítási tanácsadáson, valamint külső tanácsadó bevonásával támogatják őket az álláskeresésben - tette hozzá.

mti

Kapcsolódó cikkeink

Világcég fejleszt a Felsőzsolcai Ipari Parkban

Új munkahelyet is teremt a Felsőzsolcán fejlesztő francia világcég. Egy alapvetően új, az autók teljesítményét jelentősen növelő turbófeltöltő berendezés sűrítőházának gyártását kezdi meg a francia Sicta felsőzsolcai leányvállalata.

Erős földrengés volt Japánban, cunamiriasztást adtak ki

Erős földrengés volt Japánban, cunamiriasztást adtak ki.

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki a köd miatt

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki a köd miatt. A tartós sűrű köd miatt az ország tizenegy megyéjére, valamint a fővárosra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

2020. február 26., szerda, Edina