Tagfelvétel az Európai Unió Ifjúsági Zenekarába

Írta: Németh Csaba , - Frissítve: 6th February, 2013 - 2:15pm

Téma: 

A 2013/2014-as évadra is várja 14 és 24 év közötti (1988. január 01. és 1998. december 31. között született) fiatal zenészek jelentkezését az Európai Unió Ifjúsági Zenekara (European Union Youth Orchestra - EUYO). A zenekar zenei igazgatója Vladimir Ashkenazy. Az EUYO minden évben számos európai országot bejár turnéja során, a legismertebb zeneszerzők műveit (pl. Beethoven, Csajkovszkij, Verdi, Liszt, Wagner) előadva, népes közönség előtt.

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában (EUYO) 2003-ban vett részt először magyar zenész, ők a közelgő csatlakozás és a budapesti turné kapcsán nem próbajáték, hanem meghívás alapján kerültek a zenekarba. Az EUYO először 2003 őszén hirdetett próbajátékot a 2004-ben csatlakozó új tagállamok fiataljainak is.  A zenekart 1976-ban az Egyesült Királyságban alapították, hogy összegyűjtse az Európai Unió legtehetségesebb fiatal zenészeit. Minden évben meghallgatásokat tartanak az EU valamennyi tagállamában, hogy betöltsék a legfeljebb 140 zenekari helyet - a már felvett tagoknak is minden évben új meghallgatáson kell részt venniük, hiszen mindig akadhat náluk tehetségesebb. A sikeres jelöltek a hangszeres zenére szakosodott professzorokkal dolgozhatnak együtt, illetve világhírű karmesterekkel és szólistákkal léphetnek fel a világ nagy koncerttermeiben. A közös munka egy nyári és egy tavaszi (általában kéthetes) próbaidőszakot jelent, amikor a zenészek nagyzenekari próbák mellett szekciókban is dolgoznak vezető európai zenekarok és konzervatóriumok oktatóival, amelyet legfeljebb 10 koncertből álló turné követ. A következő turné repertoárjának előkészítésén túl a próbaidőszak alkalmakat kínál a kamarazenélésre, sportolásra és egyéb rekreációs és társasági tevékenységekre, hogy a zenészek a legjobban kiélvezhessék a soknemzetiségű környezetben végzett munkát. Az EUYO tagjai nem kapnak fizetést, de az oktatást, utazást és a szállást teljes ellátással díjmentesen biztosítják részükre. 

A tagfelvétel magyarországi ügyeit a KultúrPont Iroda intézi - 2013. február 10-ig várjuk a kitöltött jelentkezési lapokat. A meghallgatással kapcsolatos információk, a kötelező darabok és a jelentkezési lap letölthetők a KultúrPont Iroda honlapjáról. (www.kulturpont.hu/euyo)

 

Kapcsolódó cikkeink