Tiszaújváros - Pedagógusok és diákok adtak vért

A középiskola kollégiumában rendezett véradást a Magyar Vöröskereszt Tiszaújvárosi Területi Szervezete. Tavaly ősszel már volt egy ilyen akció, akkor közel 100 végzős diák és pedagógus jelentkezett donornak. Most is így volt.

Sok diáknak iskolaszünet volt szerdán, azoknak, akik vért adtak. Ez is ösztönző volt, bár nem ezért jöttek az önkéntesek, hanem embertársaikon segíteni.Amúlt év őszén sok diák jelentkezett az akcióra. Így volt ez idén is, hiszen hosszú sorokban álltak a véradást megelőző vizsgálatoknál, sokan életükben először.

- Nagy csáberő volt az is, hogy ma nem kell suliba mennie annak, aki vért ad, de persze nem ezért jöttünk. Nekem a nagybátyám is rendszeres véradó, őt követve most eljöttem én is - mondja Kapus Richárd, a helyi gimnázium tanulója, aki először adott vért. Besenyei Nikolett is idén töltötte be tizennyolcadik életévét, ezért már ő is jelentkezhetett donornak.

- Én azért jöttem, mert szeretek másokon segíteni – mondja. - Egyébként nullás a vércsoportom, így az én vérem bárkinek adható. Avéradással nem csak másokon segítünk, a donornak is fontos információkkal szolgál, hiszen több betegséget is kiszűrnek, az AIDS-et, a szifiliszt és a fertőző májgyulladást. Persze vért nem mindenki adhat, csak az egészséges ember. Ezét is vannak előtte különböző vizsgálatok. Az akciót a Vöröskereszt diák és tanár önkéntesei is segítették.

Kapcsolódó cikkeink

Erős földrengés volt Japánban, cunamiriasztást adtak ki

Erős földrengés volt Japánban, cunamiriasztást adtak ki.

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki a köd miatt

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki a köd miatt. A tartós sűrű köd miatt az ország tizenegy megyéjére, valamint a fővárosra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Viharos szél, havazás, hófúvás és a sok eső miatt is több megyére adott ki figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

OMSZ

Másodfokú, narancssárga riasztást adott ki az erős szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az érintett területeken a széllökések sebessége meghaladhatja a 90 km/h-t is.

2021. március 2., kedd, Lujza