Triatlon: Tíz magyar junior harcolta ki a holnapi Ek-döntőt

A mai selejtező futamok alapján hat női és négy férfi magyar finalistája lesz a Fornetti ETU Triatlon Junior Európa-kupának, melyet a 15. TVK Triatlon Nagyhét keretében rendeznek meg Tiszaújvárosban.

A Nagyhét szombati MAN Napján – az igényes kísérő programok közepette - elkezdődtek a nemzetközi versenyek selejtezői, melynek tétje nem volt más, mint bejutni a vasárnapi fináléba.
Elsőként a nyílt Fornetti ETU Triatlon Junior Európa-kupa 17 országból érkezett, két futamba sorolt 61 női indulója lépett a 28 Celsius-fokos vízhőmérsékletű Dísztó partjára. Az 500 méteres, két körös úszás végén két ausztrál és két brit lány után, legjobb magyarként Zelovics Dóra ötödikként rohanhatott a kerékpáros depóba, melyet a kenguruk földjéről érkezett Jaz Hodgeland hagyott el elsőként. A 12 km-es, 1 körös kerékpározás során Jaz mellé honfitársa Jodie Duff és a brit Georgina Taylor-Brown csatlakozott, így a második váltásnál ez a hármas mintegy másfél perces előnyt jegyezhetett az üldözőkkel – köztük tíz magyar lánnyal szemben. A 3,2 km-es két körös futás felénél már a társaival együtt egész héten Tiszaújvárosban edzőtáborozó brit lány vezetett 10 másodperccel, melyet a célig újabb 20 egységgel sikerült megtoldani. A mieink közül Hargitai Henrietta a 11., míg Zelovics Dóra a 14. helyen, egyenes ágon szerzett indulási jogot a holnapi döntőbe.
A második női futamban Sophie Coldwell révén brit részsikert jegyezhettünk fel az úszás után, de a 10-13. helyen Fuchs Dóra vezetésével négy magyar lány is ott szorgoskodott. A középső számban egy négy szökés tanúi lehettünk, Sophie mögé az ír Emma Sharkey, az ausztrál Holly Grice és a német Kristin Ranwig sorakozott be, hogy egy perc fórral kezdhessék meg a futást. Az első kör befejezésénél Grice kisasszony 22 mp előnnyel átvette a vezetést, melyet már nem adott ki a célba érkezésig. Bicsák Flóra a 6. , Fuchs Dóra a 9., Szabó Adrienn a 14. helyen kvalifikálta magát a holnapi folytatásra. A 30 sportolót számláló fináléban a két további legjobb idő birtokosa, Mester Dóra és az osztrák Hannah Hannusch is ott lehet majd.
Mivel a szervezők 10 percenként indították egymásra a futamokat, ezért a lányok még versenyezetek, amikor egymást követte a négy férfi futam, melyre 20 ország, 115 versenyzője nevezett. Az erősebbik nem képviselőinek annyiban változott a képlet, hogy náluk futamonként nem 14, hanem csak 7 sportoló szerezhetett biztos belépőt a fináléba. Ennek tudatában kezdtek az első csoportban a magyarok. Az úszás után Anheuer Kristóf meggyőző fölénnyel futhatott be a váltózónába, ahová Hajdú Kristóf harmadikként, Lehmann Bence pedig ötödikként rohant be. A bringázás során egy hat tagú csoportnak – benne Anheuerrel és Lehmannal - sikerült némiképp elszakadnia a többiektől. A két magyar fiú futás közben is tartani tudta a tempót, így negyedikként és hatodikként a célba érkezve mindketten finalistának érezhették magukat. A futamot a svájci Adrienn Briffod nyerte meg.
A 2. futam forgatókönyve abból a szempontból hasonlóan alakult az előzőhöz képest, hogy Dévay Márk személyében itt is magyar sportoló mászott ki elsőként a partra. A második váltásnál egy öt tagú szökevény-csoport 20 másodperccel haladt az élen, benne Dévayval és Szatmári Leventével. A futásban a brit Gordon Benson érkezett meg elsőként, míg Szatmári hatodikként lett finalista.
A 3. futam legjobb „vizes-embere” is magyar lett, Marton Elődnek köszönhetően. A verseny középső szakaszában heten – a mi fiunk mellett két brit, egy-egy ausztrál, izraeli, dél-afrikai sportoló - álltak össze, hogy 50 mp-el korábban válthassanak futásra, mint a többiek. Féltávnál a szigetországi Miles Burton és az „auszi” Jacob Birtwhistle 20 mp-re meglógott az őket követőktől. Király István a 6, míg Pap Dávid a 7. helyen haladt ekkor. A célban az első két pozíciót illetően nem módosult a sorrend. Király István hatodikként biztos döntősként végzett.
Az utolsó 7 stabil továbbjutó helyért vívott csatában az olasz Delian Stateff mögött 2 mp-el Zékány Nagy Patrik fejezte be az 500 méteres úszást, aki az egy, nagykörös tekerés végén harmadmagával együtt az élen válthatott a futásra. Patriknak a 18 mp-es előny kevésnek bizonyult a futásra, melynek első felében már egy ausztrál kettős dominált, ő pedig visszacsúszott a hetedik helyre. Az újabb 1,6 km teljesítése után a brit Grant Shaldon-t „intették le” futamgyőztesként, míg a magyar sportolót sajnos még ketten megelőzték, így neki holnap már csak a szurkolás maradt feladatként.
A négy futam alapján a további két legjobb idővel két brit fiú, James Teagle és Jordan Hull csatlakozott a döntősökhöz.
A Fornetti ETU Triatlon Junior Európa-kupa döntőit egyébként augusztus 11-én, vasárnap 13 órától rendezik meg Tiszaújváros központjában.

Kapcsolódó cikkeink

 A vasárnapi 30-30 főt számláló döntőbe jutás volt a tétje annak az öt selejtező futamnak, melyet a 16. TVK Triatlon Nagyhét nyolcadik, VOLÁN NAPJÁN rendeztek meg Tiszaújvárosban.

A 17. TVK Triatlon Világkupa mai selejtező futamaiból Kovács Zsófia és Rendes Csaba is indulási jogot szerzett a vasárnapi fináléra. A tiszaújvárosi 15. TVK Triatlon Nagyhét szombati, MAN Napjának késő délutánján a 17.

Ifj. Faldum Gábor nyerte meg május 19-én, Tiszaújvárosban az I. Fornetti Triatlon Magyar Nagydíj sorozat első, férfi egyéni versenyét , melyet a XXII. Tisza Triatlon második napján rendeztek meg.

Vanek Margit, Kovács Zsófia, Vanek Ákos, Ifj. Faldum Gábor, Tóth Tamás és Pocsai Balázs is indulási jogot szerzett ma a tiszaújvárosi 18. TVK ITU Triatlon Világkupa vasárnapi döntőjére.

2021. március 2., kedd, Lujza