Új rendszer, új lehetőségek

Fórum keretében tájékoztatta Tállai András önkormányzati államtitkár, országgyűlési képviselő a Mezőkövesdi Járás polgármestereit és nevelési, oktatási intézményeinek vezetőit a Mezőkövesdi Önkormányzati Hivatalban.
A fórumon elsőként Kiss László, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Mezőkövesdi Tankerülete igazgatójának előadását hallgathatták meg a résztvevők az oktatási rendszer átalakításáról. Ezt követően Tállai András önkormányzati államtitkár a Mezőkövesdi Járás jövőjéről és lehetőségeiről osztotta meg gondolatait. A honatya kiemelte, fontosnak tartja, hogy a járásnak legyen jövőképe és ebben a települések vezetőinek, az önkormányzatoknak jelentős feladatuk van. Hozzátette, a járási rendszer akkor fog jól és hatékonyan működni, ha a települések összefognak és közös projekteket dolgoznak ki. Az oktatással kapcsolatban elmondta, hogy a Mezőkövesdi Járás adottságai optimálisak az alap- és középfokú oktatási, nevelési feladatok színvonalas ellátásához.

Teljes adósságátvállalás
Tállai András az önkormányzati szektorral kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az egyik legnagyobb országos változás ebben a rendszerben történt, amely 2010-re csődközeli állapotba került. Hozzátette, ez elsősorban azért történhetett meg, mert az önkormányzatok könnyen vehettek fel hiteleket, melyek többségét működési feladatok ellátására használták fel. Az átalakítás egyik legnagyobb eredménye, hogy az önkormányzati rendszer alapértékei megmaradtak. Elmondta, az új rendszer új feladatokat, új jövőképet, új finanszírozási és hitelfelvételi rendszert eredményezett, hiszen az önkormányzatok az adósságkonszolidáció után sokkal szigorúbb feltételekkel vehetnek fel hiteleket. A kormány a teljes önkormányzati adósságállományt át fogja vállalni, így a szektorból a pénzintézeti tartozások el fognak tűnni. Tállai András hozzátette, a fejlesztések terén azok a települések fognak a leghatékonyabban előrelépni, amelyek összefognak, hiszen a támogatásokat a megyei önkormányzatok osztják majd szét a járásoknak.
Az államtitkár a járásban megvalósított közfoglalkoztatást sikeresnek ítélte, amit alátámaszt, hogy a járásban egyre több településen teljesen fel tudják számolni a munkanélküliséget. Előadása végén kiemelte, hogy a mezőkövesdi repülőtér hasznosításának megoldása továbbra is fontos feladat, amely a munkahelyteremtés területén kiemelkedő lehetőséget jelenthet a térségben élőknek.

Kapcsolódó cikkeink

hirado.hu

Május elsejétől működik az országos jégkármérséklő rendszer, ami a termelőknek nem jelent többletkötelezettséget, mivel a gazdák befizetésein alapuló agrárkárenyhítési alapból finanszírozzák – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) főigazgatója kedden az M1...

http://enfo.agt.bme.hu/

A tisztességes gazdálkodókat segíti a január 1-jén bevezetett elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője kedden Budapesten.

hirado.hu, M1

A magyar határrendészeti rendszer megfelelő biztonságot nyújt az embercsempészek felderítő módszerei és újabb határsértési próbálkozásai ellen - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Miskolc lehet az első olyan hazai nagyváros, ahol bevezethetik az angolszász hagyományokra visszavezethető sheriff-rendszert – mondta Hollósy András, a Fidesz-KDNP miskolci képviselőcsoportjának szóvivője az M1 Ma délelőtt című műsorában.

2020. február 25., kedd, Géza