Vándorkiállításon a matyók öröksége

A matyó népművészet gazdag, színpompás anyagából, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei múzeumokban őrzött kincseiből válogat a miskolci Herman Ottó Múzeum és a mezőkövesdi Matyó Múzeum most készülő vándorkiállítása, amelyet szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban nyitnak meg szombaton.
Pusztai Tamás, a Herman Ottó Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a skanzenben a május 19-20-i hétvégén, a Pünkösdi Sokadalom program részeként rendezik meg a nemzetközi szellemi kulturális örökség találkozóját.
A rendezvény az UNESCO védnöksége alatt áll, mivel 10 éve csatlakozott Magyarország a szervezet szellemi kulturális örökség egyezményéhez.
“Reményeink szerint több tízezer érdeklődő tekintheti majd meg a Míves kézműves örökség: a matyó népművészet címmel kiállított látványos anyagot” – jegyezte meg Pusztai Tamás.

Kapcsolódó cikkeink

Órákon belül szabadon engedik Timosenkót

Két-három órán belül lesz szabad Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnök - közölte szombaton újságírókkal annak a harkivi kórháznak a képviselője, ahol a volt kormányfőt kezelik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 1,4 milliárd forintot visszajuttat a felsőoktatási intézményekhez a 2011. évi pénzmaradványból - közölte a minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

MTI Fotó Szigetváry Zsolt

Megemlékeztek a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok ünnepnapjáról hétfőn az Országgyűlés ülésén. Napirend előtt ellenzéki képviselők a kormány koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseit bírálták.

Mintegy ötven kisteherautót lopott el az ország különböző településeiről egy borsodi férfi, aki ellen most tett vádemelési javaslatot a III. kerületi rendőrkapitányság - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szombaton a rendőrség honlapján.

2021. április 13., kedd, Ida