A vegyipari képzésről egyeztettek

Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdaságának meghatározó ágazata a vegyipar. A termelő cégeknek egyre nehezebb biztosítani a megfelelő szakembereket, ezért szorgalmazzák az iskolarendszerű vegyipari szakképzés és technikus képzés beindítását. Török Dezső, a megyei közgyűlés elnökének kezdeményezésére egyeztették az ipar oldaláról felmerülő igényeket szerdán a Megyeházán. 

Miközben a megye ipari termelésének mintegy a felét a vegyipar állítja elő és újabb termelő egység van építés alatt, illetve újabb beruházás indulása várható a közeljövőben problémás a cégek megfelelő munkaerő ellátása. A vegyianyaggyártó szakképzés már több, mint 10 éve kizárólag csökkentett óraszámű felnőttképzésként, tanfolyami keretek között zajlik.

 

Török Dezső meghívására a Wanhua-BorsodChem, a Tiszai Vegyi Kombinát, a sajóbábonyi Kiss Csoport és a TEVA, valamint a Sajóbábonyi Vegyipari Park vezetői, illetve a BOKIK elnöke vett részt a megbeszélésen. A megyei önkormányzatot az elnök mellett Bánné dr. Gál Boglárka alelnök képviselte.

Egyeztetés közben a vegyipari cégek képviselői

 

A beszélgetés nyitásaként Török Dezső megköszönte, hogy a vendégek elfogadták a meghívást az egyeztetésre, majd áttért a lényegre. Emlékeztetett rá, hogy korábban azt a jelzést kapta a vegyipari cégek esetében hosszú távon problémát okozhat a megfelelően képzett vegyianyaggyártó szakemberek hiánya. Ennek pótlására célszerű lenne egy 3+2 éves képzés beindítása Borsod-Abaúj-Zemplénben. A három éves képzés keretében vegyianyaggyártókat kívánnak képezni, a rá épülő plussz két évben pedig vegyipari technikusokat.

A tárgyalás végére sikerült minden véleményt egyeztetni

A megbeszélés keretében egyeztették a cégek szakemberigényeit, összeadták a keretszámokat, amely megyei szinten évente 200-250 fő évente. Az összesítést követően közös levélben kívánnak fordulni Czomba Sándorhoz, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkárához, hogy a kormányzat teremtse meg a kért szakképzés feltételeit, illetve javasolják, hogy a neve a vegyianyaggyártó helyett legyen újra vegyész.

Kapcsolódó cikkeink

Dr. Mengyi Roland tájékoztatta a kínai küldöttséget a területfejlesztési elképzelésekről

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 2012. júliusában barátsági és gazdasági együttműködési megállapodást kötött a kínai Shandong tartománnyal. Ennek keretében, kedden dr.

Illusztráció

Vegyipari és elektronikai cégek vezetik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a gazdasági társaságok 2012-es adóbevallási adatai alapján elkészített TOP 100-as listát, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra Miskolcon.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök kedden videókonferencia keretében megbeszélést folytatott a V4-országok kormányfőivel, valamint Charles Michellel, az Európai Tanács (ET) elnökével – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A miskolci telepfelszámolásról egyeztettek pártok, civilek

 A miskolci telepfelszámolási programról, a városban kialakult helyzetről egyeztettek pártok, civilek a helyi MSZP-frakció kezdeményezésére csütörtökön a borsodi megyeszékhelyen, a megbeszélésen a várost vezető Fidesz-KDNP nem képviseltette magát – közölte Földesi...

2021. január 22., péntek, Vince,Artúr