Betiltják a lézerblokkolót, utat kell nyitni a mentőnek

Téma: 

A kormány módosította, pontosította a KRESZ egyes rendelkezéseit azzal a céllal, hogy az előírások elsősorban ne a szankcionálásra adjanak alapot, hanem a közlekedés biztonságát javítsák az érthető és betartható követelmények meghatározásával – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Már augusztusban hatályba lép a várakozási tilalom enyhítése: az út menti ingatlan előtt a behajtást akadályozva parkolók nem bírságolhatók, ha a megálláshoz az ingatlan tulajdonosa – vagy az azzal rendelkezni jogosult személy – hozzájárult.
A KRESZ szeptembertől érvényes módosítása egyértelműen kimondja, hogy tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni. E szabály célja, a sebességellenőrzés meghiúsítására alkalmas lézerblokkolók további terjedésének megakadályozása. Az új szabályozás ugyanakkor megengedi az ellenőrzést előrejelző eszközök alkalmazását.
További újdonság a torlódásoknál alkalmazandó biztonsági folyosó szabályozása. Szeptembertől a két vagy több sávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek – torlódáshoz érve – a legbelső sávban balra, míg a többi sávokban szorosan jobbra kell húzódniuk.
Ez a rendszer például Ausztriában már működik. Aki az így kialakult folyosót illegálisan használja, kétezer euró büntetésre számíthat.

A KRESZ egy ma is hatályos rendelkezésének pontosításával – baleset vagy egy autó kigyulladása esetén – a nem érintett járművek vezetői is kötelesek lesznek a tőlük elvárható módon segítséget nyújtani. Ehhez a rendelkezésükre álló elsősegélynyújtó felszerelést vagy tűzoltó készüléket kell használniuk vagy átadniuk.

Kapcsolódó cikkeink

MTI-fotó Sóki Tamás

Orbán Viktor az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján tartott ünnepi beszédében kijelölte az utat Magyarország számára.

Megérkezett Magyarországra a gazdasági növekedés azon korszaka, amely a leggyorsabban bővülő európai uniós államok közé emeli Magyarországot - jelentette ki Orbán Viktor a külképviseleti vezetők értekezletén.

Ellepte a víz a Bartók Béla utat

Csőtörés van a XI. kerületben a Szent Gellért térnél.

A víz elöntötte a tér és a Bartók Béla út találkozásának egy részét, és onnan ömlik át a Budafoki útra, sőt a 4-es metró építkezési területére is befolyt. A Bertalan Lajos utcában is áll a víz.

2019. július 16., kedd, Valter