Nyelvvizsga botrány: képviselők is benne vannak?

Téma: 

Már nemcsak rendőrök és befolyásos tisztviselők vannak az ügyészség célkeresztjében a nemrégiben kitört nyelvvizsga botrány miatt, hanem úgy tűnik, hogy politikusok is. Néhány országgyűlési képviselő is pénzért vehette feketén az oklevelét több egyetemi oktatótól.

Ki tudja mikor és hol áll meg a vádlottak száma a nyelvvizsga botrányok ügyében. Már eddig is azt mondta az ügyészség, hogy tucatnyian kerülnek majd bíróság elé, amiért feketén vették a nyelvvizsgájukat, hogy az egyetemen diplomát kaphassanak, majd később magasabb beosztást választhassanak, magasabb fizetéssel, vagy esetleg egy másik munkahelyet.

A Blikk értesülése szerint most már nemcsak köztisztviselők, tanárok, rendőrök, hivatalnokok, hanem országgyűlési képviselők is érintettek az ügyben, akik a Károli Gáspár Református Egyetem két oktatójától szerezték be a diplomához szükséges bizonyítványokat. A lap információja szerint egy magas beosztású minisztériumi köztisztviselő is vett nyelvvizsgát, de az első vásárlók között volt, így a bűncselekmény már elévült.

Ahhoz, hogy a képviselőket bíróság elé állíthassák először majd ki kell adnia őket a parlamentnek, vagyis fel kell függeszteni mentelmi jogukat. A nyomozók által lefoglalt merevlemezeken állítólag nem szerepelnek titulusok, de nevek és elérhetőségek igen, így könnyen beazonosíthatóak lesznek a csalók. Az ügy fő gyanúsítottja, P. András ügyvédje azt mondta a lapnak, hogy elsősorban nem befolyásos emberek vették a papírt, nyolcvan százaléknak a diploma megszerzéséhez kellett a nyelvvizsga.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

Ma 75 ezer nyelvvizsga hiányában középfokú végzettséget igénylő munkakörben elhelyezkedett munkavállaló van Magyarországon.

MTI Fotó

A kormány visszavonja azt a korábbi döntését, amely középfokú nyelvvizsga meglétéhez kötötte a felsőfokú tanulmányok megkezdését – mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

MTI Fotó Balogh Zoltán

Kötelező lesz a nyelvvizsga 2020-tól a felsőoktatási felvételihez. A minisztérium nem tervezi a dátum elcsúsztatását, az ezzel ellentétes sajtóhírek tévesen jelentek meg – tudta meg a Magyar Nemzet.

2020. június 3., szerda, Klotild