Tüzet okozott - megbüntették

Téma: 

Megbüntették azt a férfit, aki – hogy megtisztítson egy földterületet – tüzet gyújtott Mezőtúron, de az elharapódzó lángok fölött már nem tudott úrrá lenni. Az eset március 13-án történt, a város környéki Sós majornál, ahol mintegy négy kilométer hosszan égett a gaz és nádas. Összesen húsz hektárnyi területen lángolt foltokban a növényzet, az oltásnál a mezőtúri és szarvasi egységek avatkoztak be. A terület megközelítése nehéz volt, gyalog, kéziszerszámokkal is oltottak a tűzoltók. Végül alig öt hektár égett le, sem ingatlan sem emberélet nem volt veszélyben.

A tűz okozója is a helyszínen tartózkodott, elmondása szerint a közeli csatorna környékét szerette volna megtisztítani a nádtól, illetve megszüntetni a földeket pusztító dúvadak búvóhelyét. Gázperzselővel gyújtotta meg több helyen is a nádast, ezt a módszert korábban többször is alkalmazta. A helyszínen azonban több hiányosság is kiderült, egyebek között az, hogy a férfi nem jelentette be az égetést a katasztrófavédelemnek, nem rendelkezett a környezetvédelmi hatóság engedélyével a tűzgyújtáshoz, ezen felül a tűz felügyeletét sem tudta megoldani.

Emiatt helyszínen kiszabott tűzvédelmi bírságot kell fizetnie, ami ez esetben kétszázezer forintos büntetést jelentett.

A Megyei Tűzmegelőzési Bizottság felhívja a figyelmet arra, hogy a szabadtéri égetésre szigorú szabályok vonatkoznak. Külterületen a környezetvédelmi hatóság adhat ki engedélyt, az engededélyt ellenőrzéskor be kell mutatni. A szabadtéri tüzek jelentős tűzoltói kapacitást vonnak el más beavatkozásoktól! Erős szélben és száraz időben a felelőtlenség kárt okozhat, amit szankciókkal sújt a katasztrófavédelem.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Marjai János

 Az elmúlt napok szélsőséges időjárása komoly károkat okozott az erdőkben; Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára a Pilisben a helyszínen tájékozódott a természeti csapásról - tájékoztatott a tárca kedden.

Internet

Az adventi időszak kezdete óta tizennégy, az utóbbi másfél napban négy esetben okozott tüzet adventi koszorú - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Megyeszerte károkat okozott az átvonuló vihar

Az erős széllel kísért heves zivatar tegnap délután érte el megyénket és okozott károkat elsősorban Emőd, Mezőkövesd és Edelény környékén.

MTI-fotó: Kovács Attila

Egyelőre úgy tűnik, jobb évet zárnak a gyümölcstermesztők, mint tavaly, bár a kevés eső és a mostani nagy meleg ellen folyamatosan küzdeni kell.

2020. szeptember 24., csütörtök, Gellért,Mercédesz